Ezúttal sem rejtette véka alá véleményét az ország legismertebb toxikológusa. Zacher Gábor ezúttal azt a tervezetet kritizálta, ami megtiltaná a 18 év alattiaknak, hogy energiaitalt fogyasszanak.

Betiltanák

Ahogy arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt, betiltanák az energiaitalfogyasztást a 18 éves kor alattiak számára. Az erről szóló javaslatot kormánypárti politikusok dolgozták ki. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Veszélyes

Gyakorló apaként jól látjuk, milyen veszélyek leselkednek a gyermekeinkre – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Nacsa Lőrinccel, a KDNP parlamenti frakciójának szóvivőjével közösen készített Facebook-videóban, amelyben háromgyermekes apákként világították meg, hogy a sok veszély közül az egyik az energiaitalok fogyasztása, főleg, ha a gyermekek gyakran naponta teszik azt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Mentősöknek munkát adnak

Hollik statisztikákat idézett, amelyek szerint a mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi száz olyan esetet rögzített, amelyben 18 év alatti gyermeket energiaital miatt kellett kezelni. „Ebben az ügyben lépnünk kell” – szögezte le.

Szeretnék, ha vizsgálnák

„Felkérjük a frakciószövetségünket, hogy vizsgálja meg javaslatukat, egy olyan új szabályozás lehetőségét, amely alapján 18 éves korig – hasonlóan az alkoholhoz – az energiaital vásárlása és fogyasztása is betiltásra kerül” – fogalmaztak.

Csak dohányboltokban

A témában megszólalt a Fiatal Családosok Klubja, ők már korábban szorgalmazták, hogy a kiskorúakra való veszélyességükre hivatkozva csak a nemzeti dohányboltokban tegyék lehetővé az energiaitalok vásárlását.

„Gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz”

A Magyar Energiaital Szövetség arra a kérdésre, hogy gyermekeknek ajánlott-e az energiaital, azt írta: „Nem, gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz, így a kávé, az energiaital és a kóla sem. Viszont egy egészséges felnőtt naponta megihat 5 doboz energiaitalt”.

Veszélyesebb a cukorfüggőség

Most megszólalt az ügyben az ország legismertebb toxikológusa is. Zacher Gábor véleménye szerint „a tiltás sosem vált be”. Hozzátette: a koffeinfüggőségnél a cukorfüggőség sokkal súlyosabb, és Magyarországon 1 millió elhízott gyerek van.

A kávézókban szabad?

„Tiltsuk be, tiltsuk be, tiltsuk be, nem vezet eredményre” – fogalmazott a toxikológus, aki az energiaitalok forgalmazását korlátozó kezdeményezéssel szemben kritikaként fogalmazta meg, hogy ha az utcán látunk fiatalokat energiaitallal a kezükben, akkor megrökönyödünk – ellenben, ha ezek a fiatalok egy kávézóban ülnének, és például lattét innának, akkor rendes gyerekeknek tartanánk őket.

Fordítva a lovon

Holott, mutatott rá a szakember – ugyanaz a (koffein) mennyiség van a lattéban, mint az energiaitalos dobozban. Úgy vélekedett, hogy „megint fordítva ülünk a lovon, de legalább nem kell visszafelé nyilazni”.

A felnőtt szervezet ezt még tolerálja

„Egy felnőtt ember számára 400 mg koffein még tolerálható bevitel. 400 mg 5-6 kávét jelent naponta. Toxikológiai szempontból mindegy, hogy ezt tejjel isszuk vagy sem. Viszont, ha presszó vagy ristretto formában fogyasztjuk, a töménysége miatt lehet gyomornyálkahártya-izgató” – mutatott rá.

Az igazi közszolgálatiság ez lenne

Végül éles kritikával illette a jelenlegi döntéshozókat. „Olyanokkal kellene foglalkoznia a pártunknak és kormányunknak, aminek van értelme” – fogalmazott Zacher Gábor, példaként megemlítve a szűrővizsgálatok fontosságát. „Nem bombás plakátokat kitenni, az lenne az igazi közszolgálatiság” – vélekedett a Blikknek nyilatkozva. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Zacher Gábor