Site icon LikeNews

RAZZIA! Nem hiszed el, ha nem látod! A piacokon kapható kolbászt gyártó üzemre csaptak le az ellenőrök. Kiborulsz, ha meglátod milyen mocsokban készült minden.

Nem hiszed el, ha nem látod, hogy milyen ocsmány helyen, penésztől bűzlő, patkányfészekben készültek azok a húskészítmények, főleg kistermelői kolbászok, amelyek bármely piacon, akár a fővárosban is előfordulhattak. A Nébih videót készített a kolbász-manufakturának álcázott koszfészekről, a videót a cikkünk alján nézheted meg.

Semmi sem volt rendben

Súlyos higiéniai hiányosságokat és az állattartásra vonatkozó jogszabálysértéseket tártak fel a Nébih szakemberei egy békés megyei kistermelő ellenőrzése során. A vizsgálat helyén fellelt 68 sertés jelöletlen volt, az állattartó azok származását, állategészségügyi státuszát nem tudta igazolni.

Stikában vágták le a disznókat

A kistermelő az állatállományról nem vezetett nyilvántartást, ahogy az állatokon végzett gyógykezeléseket és takarmányozásukat sem dokumentálta. A jogellenesen helyben vágott sertések esetében a kötelező húsvizsgálat szintén elmaradt.

Patkányok

A szennyezett, rendetlen takarmánytároló helyiségben rágcsálóürülék és patkányok is voltak. Az ellenőrök a földön lévő zsákokban, részben közvetlenül a padlón, nagy mennyiségű penészes pékárut is találtak.

Kösz mindenhol

Finoman szólva sem felelt meg a biztonságos élelmiszer-előállítást garantáló előírásoknak a kolbász-manufaktura. Többek között a gyártótér mennyezete, a munkaasztal és a helyiségben lévő gépek szennyezett voltak, a falakat és a mennyezetet borító gipszkarton burkolat több helyen sérült volt.

Földön tároltak mindent

Az alapanyagokat és késztermékeket több esetben alátét nélküli ládákban tárolták a padozaton. A zsírolvasztást az ellenőrzés idején az udvaron végezték, az alapanyagot és a készterméket a földön tárolták.

Bezárták az üzemet

A Nébih a súlyos járvány- és élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az állattartó telep valamennyi egyedére forgalmi korlátozást rendelt el, a kistermelői tevékenység végzését pedig – a hiányosságok kijavításáig – azonnali hatállyal felfüggesztette.  

Majdnem 2 tonna kolbászt vontak ki a forgalomból

Fentieken túl a hatóság azonnali hatállyal kivont a forgalomból 42 tétel, összesen 1701 kg nem nyomonkövethető élelmiszert. Ezek tételes listája ide kattintva érhető el.

Amíg nem csinálnak rendet, nem működhet

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. A kistermelő a kedvező eredményű helyszíni, hatósági szemle után folytathatja majd tevékenységét, igaz, ahogy elnézzük ezt a felvételt, lehet, hogy soha sem lesz alkalma ez a koszfészek arra, hogy itt kereskedelmi forgalomba kerülő kolbászok készüljenek.

Itt a Nébih videója

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból

Exit mobile version