Hétfőn, 95 éves korában elhunyt Gina Lollobrigida, az egykor szexszimbólumnak számító olasz színésznő. Keveseknek adatott meg Magyarországon, hogy személyesen is találkozzanak a világsztárral. Vitray Tamás és Antal Imre azonban egy műsorban szerepelt vele 1972 szilveszterén.

Különös szilveszter

Sosem hallott részletek láttak napvilágot Gina Lollobrigida első magyarországi televíziós szerepléséről. A művésznő az 1972-es szilveszteri műsor sztárvendége volt, amit Vitray Tamás és Antal Imre vezetett. A világhírű színész halála után újra és újra felbukkant a neten ez a videó, de azt kevesen tudják, hogy korántsem volt egyszerű ennek a megszervezése. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egyedülálló próbálkozás

„Ez a műsor egy egészen különleges próbálkozás volt. Manapság már a világon egyetlen televízió sem kockáztatná meg, ugyanis semmiféle legális módja nem volt a szervezésnek. Végül úgy valósult meg, hogy Lollobrigida szerette volna, ha Magyarországon is megjelenik a könyve, a kiadó úgy vállalta, ha a művésznő hazánkban, a tévében személyesen promotálja majd” – emlékezett vissza Vitray.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem kért nagy gázsit

„Ebből az következett, hogy az olasz világsztár nem kért kimondhatatlanul nagy gázsit, hanem alighanem teljesen ingyen vagy költségtérítés mentén elfogadható összegért vállalja a szereplést” – tette hozzá a Kossuth-díjas televíziós.

Kérte a nem létező forgatókönyvet

A történet szerint Lollobrigida megérkezett, egyenesen a szállodába ment és üzent, hogy küldjék el a forgatókönyvet. Csakhogy ilyesmi nem létezett. Volt egy megközelítőleg pontos úgynevezett adásmenet, amivel nem sokra ment volna. A műsor készítői minden résztvevő sztárra kívánták bízni mit ad elő, csupán az időtartamot adták meg.

 „Rettenetesen félt és ideges volt”

„Lollobrigida nemigen lépett fel ilyen műsorokban. Rettenetesen félt és ideges volt, hogy énekelnie kell. Méghozzá playbackről. Vagyis az előre felvett számot kellett rátátogni pontos szinkronban a megadott szöveggel. Állandóan a kisrádióján hallgatta a két számot, amit előadott” – mesélte Vitray a Borsnak.

Nem tetszett az ötlet

„Antal Imrével együtt tettünk tehát javaslatot, amit írásban is elküldtünk, miképp képzeljük el a részvételét. Ráadásul, ötletünket éppen az ő fotóalbumából vettük. Miszerint amikor már megy a műsor, egyszer csak megjelenik egy meglehetősen rút fotóriporter nő, rossz ruhában, elhanyagolt külsővel, mire megállítjuk a műsorszámot, és kérdőre vonjuk, mondván, hogy itt nincs keresnivalója, azonnal távozzon. Mire a csúfság vonakodva bár, de elvonul. Ezután kint ledobja a jelmezt magáról és csodaszép fellépő ruhájában már az első énekszáma bevezető zenéjére jön vissza, karján a csúf fotós ruhadarabjaival és maszkjával. Hát nagyon nem tetszett neki ez az ötlet” – mondta a műsorvezető.

Elsötétült a stúdió

Mindebből a tévénézők a szilveszteri adásban semmit sem vehettek észre. Köszönhető volt ez talán a véletlen technikai malőrnek is, ami miatt egy kis időre le kellett állni a forgatással, így a két műsorvezetőnek volt alkalma kamerákon kívül is beszélgetni a színésznővel.

Vicceket meséltek

A kényszerszünet több mint húsz percig tartott. Két három percnyi néma tétlenség után Antal Imre olaszul mesélt el egy viccet, aztán már ő maga is mondott egy-két pikánsabbat. 

Megbékélt és táncra perdült

„Szinte sajnáltuk, hogy végül visszajött a fény. Addigra Lollo már velem is megbékélt. Aminek fényes bizonyítékát a táncával adta. Az ugyanis sem leírva, sem próbálva nem volt, hogy Ő, egyszer csak két karját kinyújta jobbra-balra felénk, „beparancsol” minket is a táncba! A „lapot” nem lehetett nem venni. Be kellett táncolni! Esetlenecskék voltunk, de azt hiszem, helyesek. A számot követő viharos nézői taps alatt, mindkettőnkre kacsintott egyet és félhangosan annyit mondott. „Grazie!” – fejezte be visszaemlékezését Vitray Tamás. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gina Lollobrigida. Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan