Indiai gyártmányú köhögéscsillapító szirupokkal hozható összefüggésbe 66 gyermek halála és több súlyos vesebetegség a nyugat-afrikai Gambiában – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely riasztást adott ki, hiszen a szirup a világ többi országában is feltűnhet, az interneten akár Magyarországon is beszerezhető.

Figyelmeztetést adtak ki

A világszervezet négy, a Maiden Pharmaceuticals indiai gyógyszeripari vállalat által gyártott köhögéscsillapító, illetve megfázás elleni sziruppal kapcsolatban adott ki figyelmeztetést a megbetegedések és a halálesetek miatt.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok országban beszerezhető

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint a károsanyagot tartalmazó gyógyszereket eddig csak Gambiából jelentették, de azok más országokba is eljuthattak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vonják ki a forgalomból

A főigazgató hozzátette: a WHO javasolja, hogy az országok vonják ki a forgalomból ezeket a termékeket, elejét véve a kockázatoknak és a további károknak.

Mérgező vegyületek

„A minták laboratóriumi vizsgálata elfogadhatatlan mennyiségű dietilén-glikolt, illetve etilénglikolt mutatott ki a termékekben” – húzta alá a WHO, megnevezve a gyógyszerekben talált mérgező vegyületeket.

Csendben van a cég

Az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy további vizsgálatot folytat a vállalattal és az illetékes indiai gyógyszerfelügyelettel. Az újdelhi székhelyű Maiden Pharmaceuticals egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben.

Halálozások

A gambiai kormány szeptemberben jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak a halálozások és az ötévesnél fiatalabb gyermekek körében július vége óta szokatlanul nagy arányban jelentkező vesekárosodások miatt – írja az MTI.

Elérhető a neten

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az érintett termék nem kapható a magyar patikákban, azonban az interneten elérhető és beszerezhető. Arra kell figyelni, hogy ismeretlen eredetű gyógyszert ne vegyünk az interneten.

Kétes hírek

Ha mégis a netes vásárlás mellett döntünk, akkor próbáljunk meg tájékozódni a gyártóról. Ha annak nevét a Google keresőbe beütve kétes híreket olvasunk, inkább ne vegyük meg a terméket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezek is érdekelhetnek

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: BPK