Újabb elképesztő részletek derültek ki Völner Pál és Schadl György korrupciós ügyéről. A vádirat harmadrendű vádlottja színlelt emberrablási sztorival csalt ki 200 ezer amerikai dollárt egy oktatási intézmény képviselőjétől. A férfi azt hazudta, hogy Ukrajnába ment tárgyalni, ahol csecsen emberrablók tartják fogva.

Vád alá helyezték

A nyomozati dokumentumok szerint annak az oktatási intézménynek a képviselőjét is vád alá helyezték, amelynek az engedélyeztetése érdekében Völner Pál volt igazságügyi államtitkár, valamint Schadl György, a végrehajtói kar elnöke megpróbált intézkedni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Segítsen elintézni az ügyet

A korábban sikkasztásért elítélt férfi, aki a büntetőeljárás harmadrendű vádlottja, azt a feladatot kapta, hogy segítsen elintézni az oktatási intézmény elindításához szükséges engedélyeket, amiért 150 millió forintot kért. Az összegen Völner Pállal és Schadl Györggyel osztozkodott volna.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megkapta az engedélyt az iskola

A dokumentumok szerint Völner Pál az iskola ügyének elrendezéséért több egyeztetést folytatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Innovációs és Technológiai Minisztérium „eddig ismeretlenül maradt beosztottjaival”. Ezután Völner Pál a megszerzett információkat eljuttatta Schadl Györgynek, aki továbbadta azokat a harmadrendű vádlottnak. Az iskola végül megkapta a szükséges hozzájárulást, és mind mai napig érvényes működési engedéllyel rendelkezik – írta meg a Blikk.

Még több pénzt akartak

A történet további érdekes része, hogy az ügyészség által befolyással üzérkedéssel, csalással és hivatali vesztegetéssel vádolt Schadl barátja még több pénzt akart kicsalni az intézmény képviselőjétől. Elhitette a nővel, hogy rövid időre üzleti célból Ukrajnába kell utaznia, ám valójában egy budapesti hotelben szállt meg, a telefonját pedig kikapcsolta. 

Emberrablókra hivatkozott

A vádirat szerint ezután arra kérte meg egy előre beavatott ismerősét, hogy keresse fel az oktatási intézmény képviselőjét, majd mondja azt neki, hogy csecsen emberrablók tartják fogva, akik csak akkor engedik vissza Magyarországra, ha kifizet nekik 200 ezer amerikai dollárt, akkori árfolyamon nagyjából 70 millió forintot, váltságdíj gyanánt.

70 millió forintot váltott át

A vád szerint az oktatási intézmény képviselője – az eljárás tizenharmadrendű vádlottja – beleegyezett, hogy kifizeti a pénzt, ezért egy Váci utcai pénzváltóban: 70 millió forintot váltott át amerikai dollárra. A nő ezután Schadl barátjának ismerősével Nyíregyházára utazott, ahol a pénzt átadták egy másik nőnek, aki azt később továbbította a csalást kitervelő harmadrendű vádlottnak.

Kemény büntetést kértek

Schadl György barátjára, mint harmadrendű vádlottra, befolyással üzérkedés, csalás és hivatali vesztegetés miatt beismerés esetén kilenc év börtönbüntetést, tíz év közügyektől eltiltást és 50 millió forint pénzbüntetést, valamint 118 millió forint erejéig vagyonelkobzást kér a bíróságtól. Az oktatási intézmény képviselőjére hivatali vesztegetés miatt beismerés esetén két év – végrehajtásban három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést és 30 millió forint pénzbüntetést kértek.

Schadl a börtönből intézkedett

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a végrehajtói kar elnöke a börtönből kitelefonálva kérte meg feleségét és rajta keresztül apját, hogy csaknem 110 millió forintnyi luxusórát és ékszert helyezzenek el egy széfben, hogy azokat ne tudják lefoglalni a hatóságok. A 24.hu által megismert vádirat szerint az ügyészség emiatt Schadl György feleségét és apját is a vádlottak padjára ülteti pénzmosás miatt.

Schadl 10, Völner 8 évet kaphat

Mint ismert, az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért abban az esetben, ha a vádlottak beismerik tetteiket. Schadl esetében 200, Völnernél pedig 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, illetve mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Schadl György. Fotó: RTL.