40. születésnapját ünnepli a gazdagréti lakótelep, aminek 1984. március 21-én adták át az első lakását, a közlekedése viszont csak május elsejével indult el. Ez az egyik legjobb és legdrágább lakótelep az országban, annak ellenére, hogy azért megvannak problémái, amikkel ráadásul már a kezdetektől fogva tisztában voltak. Itt forgatták a legendás Szomszédok című sorozatot is, Taki bácsi biztosan büszker lenne arra, hogy már 40 éves a szeretett otthona.

Jól ismert lakótelep

A gazdagréti lakótelep az ország legismertebb lakótelepe, ugyanis itt forgatták a Szomszédok című tévésorozatot, ami 1987-től 1999-ig volt adásban a Magyar Televízióban. Azóta is többször ismételték 331 részes szériát, az ikonikus szereplők mondásai mai is rendszeresen visszaköszönnek mémek formájában, vagyis a lassan 30 éves műsor még mindig trendi tud lenni. Legutóbb az erdészt alakító, Trokán Péter beszélt őszintén a sorozatról. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Elhasználódott az arcuk

„A Szomszédok nem csak hozott, henem vitt is. Hozta a népszerűséget, akkorát, amelyre nem is számítottunk, azonban elvitte a filmezés lehetőségét” – mondta Trokán Péter. Arra a kérdésre, hogy a filmezés lehetőségét miért zárta be az alkotók többsége előtt a sorozat, a színművész azt válaszolta, hogy senki sem hívta őket, mert elhasználódott az arcuk, annyit voltak képernyőn, ráadásul a nézők az adott karakterrel azonosították őket. Trokán Péter például a mai napig sokak számára egy erdész – fejtette ki a színművész.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Lakótelepi emberekről szólt

A sorozat cselekménye a gazdagréti lakótelep egyik panelházában élő emberek, családok és ismerőseiknek, rokonságuknak mindennapjait, életét mesélte el, apró-cseprő gondjaikat, mindennapi problémáikat, a kor jellemző helyzeteit, történéseit dolgozta fel 30 perces epizódokban. 

Nem mindenkinek tetszett

A sorozatra sokan klasszikusként tekintenek, de nem mindenkinek borult könnybe a szeme a nosztalgiától. Gábriel Dóra szociológus egy 2012-es tanulmányában azt írta, hogy a legendás sorozat aláaknázta a szabadpiac és a civil érdekérvényesítés eszméit. A vállalkozók erkölcsi tartását gyakorta megkérdőjelező jelenetek, a kizsákmányolói szerepben feltüntetett üzletemberek felsorakoztatása és a szocialista embertípus idealizálása propagandisztikusan egy irányba torzította a valóságot.

Mai napig sztárok

Akárhogy is volt, a Szomszédok szereplői mai napig sztárok. Sokan kedvelik őket és a lakótelep is itt van velünk, sőt azóta csak fejlődött és megszépült. A mostani lakótelepre az első tervezési pályázatot 1970 januárjában írták ki. „Megkezdődött a negyedik ötéves terv budapesti lakásépítkezéseinek előkészítése. Ennek részéként csaknem húszezer lakosú új városrész helyét jelölték ki a 11. kerületi Gazdagréten” – írta akkor a Magyar Nemzet.

Problémás közlekedés

A terület közlekedése kezdettől fogva problémásnak mutatkozott. A Magyar Nemzet nem sokkal később arról írt, hogy azért terveztek csak ötezer lakás a területre, mert a lakótelepet csak buszokkal lehet a tömegközlekedésbe bekapcsolni, és a buszos kapcsolat csak ennyi lakást bír ellátni.

4 milliárd forintba került

A beruházás végül csak 1983-ban indult meg, mert a különféle programokat és terveket módosítani kellett. A Fővárosi Tanács Beruházási Főosztálya például a lakóépületek egy részét 10 szintesről 11 szintesre növelte vélhetően azért, hogy fajlagosan, egy lakásra vetítve minél olcsóbban épüljenek fel a házak. A beruházás költsége több mint 4 milliárd forint volt – írja az énbudapestem.hu oldal.

Telefon sem volt

A gazdagréti lakótelepen eleinte nem voltak járdák, nem volt telefon, sokáig csak egyetlen nyilvános fülke üzemelt, a csatornázások miatt hatalmas gödrök tátongtak, amelyek fölött egy-egy pallón kellett átegyensúlyozni, és a tömegközlekedés is nehézkesen indult, hiszen az elején csak a lakótelep közepéig jártak a buszok, és onnan már gyalogolni kellett.

Konténer ABC

Gazdagrét esetében az élelmiszer-ellátást eleinte konténerből biztosították. A Kelenföldi KÖZÉRT vállalat ABC-áruháza ugyanis csak 1986. augusztus 28-án nyitotta meg kapuit. Amikor viszont megnyitották, nem aprózták el, az 1146 négyzetméteres bolt a vállalat legnagyobb üzlete volt, az árukínálatát pedig részben a lakók javaslatai alapján alakították ki.

4-es metró

A városrész tömegközlekedése ma sem ideális. A 4-es metrónak a közeli Kelenföldi pályaudvarnál lévő végállomása valamit javított a helyzeten, de a lakók és itt dolgozók igazán csak azzal lennének elégedettek, ha meghosszabbítanák a vonalat, amelynek a lakótelep alatt lehetne az egyik megállóhelye. Ennek azonban aligha van realitása.

Gyorsan eladható lakások

A panelházak a kiszámítható fenntartási költségük miatt egyre kedveltebbek, és átlagosan két hónap alatt el lehet adni őket. A gazdagréti lakótelep továbbra is a legkedveltebb lakótelepek közé tartozik Budapesten. A Szomszédok taxisa, taki bácsi, biztosan büszke lenne a lakótelepére, arra, mennyit fejlődött, hogy kiépült és megszépült ez a városrész. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Gazdagréti lakótelep – BPK-fotó