Az akkumulátorgyár veszélyeitől rettegnek Gödön: már aludni sem tudnak a gyárból kiszűrődő furcsa zajok miatt. A problémákat tetézte a napokban a habzó csatornahálózat is.

Rettegnek a helyiek

Az RTL reggeli műsorában nyilatkozott Pálfai Péter gödi lakos, aki arról mesélt, hogy a lakosság mindennapi életére is kellemetlen hatással van a település mellett épített akkumulátorgyár. Az ott élők többsége retteg, hiszen ez egy komoly vegyi üzem, ahol baj esetén akár katasztrófára is számíthatnak az ott élők. A sziréna hangját Pálfai Péter saját bevallása szerint még egyszer sem hallotta, amikor próbaüzemet tartottak a településen.

Kellemetlen hang éjszakánként

A helyi lakos arról is beszámolt, hogy éjjelente rendszeresen, éjféltájban rázendít egy pulzáló, kellemetlen hang, amely a gyár irányából érkezik, és emiatt például nyáron, nyitott ablaknál akár egy órán keresztül is forgolódik, míg elalszik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egyre többen küzdenek az álmatlansággal

Ezzel a jelenséggel nem csak ő találkozott, az üzem közelében élők közül egyre többen számolnak be az álmatlanság okozta fáradtságról és annak egyéb következményeiről, amelyek jelentős mértékben befolyásolják a gyermekek és a felnőttek életminőségét, iskolai és munkahelyi teljesítményét.

Zajszintmérés önerőből

A zajszintet eleinte elkezdték ők ezt mérni a saját telefonjaikkal, majd szakértők is kivonultak a helyszínre. „Nagyon keményen több, mint a megengedett decibel” – fogalmazott.

Nincs képviseletük

A gödieknek nincs civil képviselete az önkormányzatban – válaszolta a kérdésre Pálfi, hogy a lakosságnak van-e bármilyen lehetősége hivatalosan is szót emelni a saját érdekében. Ez az egyik probléma, a másik pedig, hogy kiderült: a polgármesterüknek semmiféle hatásköre, ráhatása nincs a gyárra, ugyanis mindent a megye vett át. Göd különleges gazdasági övezet lett.

„Ha baj van, bújjanak el”

A férfi szerint a lakosságnak nincs beleszólása abba, hogy mi történik és megfelelő tájékoztatást sem kaptak arról, pontosan milyen veszélyeknek lehetnek kitéve, és mi a teendő, ha a gyárban tűzeset vagy robbanás történik. Annyi információt kaptak, hogy ha bármi történik, bújjanak el a lakás legkisebb helyiségébe, és dugjanak be minden nyílást, így várják meg a mentőegységeket – hangzott el az interjúban.

Habzott a csatorna

A problémákat tetézte, hogy hétfőn, a késő délutáni órákban egy felületaktív anyag jelenlétét észlelték a helyiek a gödi csatornahálózatban, ami a település egyes részein, az aknafedlapokon keresztül a közterületre jutott habzás formájában.

Nem mindennapi jelenet a gödi utcán

Fotó: Facebook

Azonnal vizsgálat indult

A DMRC Zrt. azonnal megkezdte a probléma okának a kivizsgálását, mintát vettek és egyeztettek a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal. A vizsgálat még tart. „A csatornahálózat átöblítését folyamatosan végezzük. Kérjük a Tisztelt Felhasználók türelmét és megértését a probléma elhárításáig” – írták közleményükben.

Nem okozott működési zavart

A habzás azóta a hálózaton teljesen megszűnt, a Dunakeszi Szennyvíztisztító Telepen a technológia kezelte a beérkező anyagot, működési problémát sem ott, sem a befogadó Óceánárok-pataknál nem okozott. A szakemberek még egy ideig monitorvizsgálatokkal követik a folyamatot az ügy végleges, megnyugtató lezárásáig.

„Semmit nem ér az ingatlan”

Az egyik helyi közösségi csoportban többen arról panaszkodnak, hogy tudják majd eladni az ingatlanjaikat, mert ilyen körülmények között semmit sem ér a ház. A gödiek abban bíznak, hogy ha országos nyilvánosság elé kerül az ügyük, történik végre előrelépés.

Kiemelt kép: a gödi gyár. Fotó: archív.