Mit látsz magad előtt, ha behunyod a szemed és elképzeled álmaid otthonát? – teszi fel a kérdést Bitay Andi, majd segít a válaszban: biztos nem rengeteg kacatot és rendetlenséget! Az elmúlt másfél évben rengeteg tárgytól váltam meg, amelyek egyáltalán nem hiányoznak. Visszagondolva, nem is tudnék olyan dolgot említeni, aminél megbántam, hogy továbbadtam rajta. A lakás most letisztult és átlátható, számomra a nyugalom szigete.

Azonban most nem is a tárgyak csökkentéséről szeretnék írni, hanem inkább az otthon egyszerűsítéséről. Az egyszerűsítésen nem csak a kevesebb tárgyat értem ebben az esetben, hanem azt is, hogy miként érjen kevesebb inger és hogyan vedd magad körbe több természetes anyaggal. Összegyűjtöttem 10 egyszerű lépést, amiket akár most azonnal megcsinálhatsz!

1.

Az előszobában csak az a kabát lógjon, amit mindennap hordasz. Ez az a helyiség, ami meghatározza az első benyomást, ide érkezel haza először. Ha itt zsúfoltság fogad, és a fogason pulóverek, sapkák, télen tavaszi kabátok lógnak, akkor máris stresszesebben kezded az otthon töltött időt.

2.

Pakolj le mindent a komódokról, kis szekrényekről, kis asztalokról és a polcokról (tehát az összes felület legyen üres). Majd pakold vissza maximum a harmadát a holmiknak, a többinek pedig keress zárt helyet vagy válj meg tőlük. Ezek a felületek amolyan kritikus pontok, amik nagyban meghatározzák a rend érzetet. Ha üresek (vagy majdnem azok), akkor nem csak rendezettebbnek, de tisztábbnak is érzed a lakást, és sokkal könnyebb takarítani.

3.

Tüntess el az íróasztalodról mindent az asztali lámpán, a laptopon és egy jegyzetfüzeten kívül. Meglátod, a produktivitást nagy mértékben növeli, ha csak arra koncentrálsz, amivel foglalkozol és nem vonja el a figyelmed az asztal szélére felhalmozott számlaköteg, kis díszek, születésnapra kapott vicces ajándék és így tovább.

4.

Ha senki nem lát be az ablakodon, inkább vedd le a függönyt. Sokszor nincs igazán funkciója a függönynek, csak valahogy belénk rögzült, mint alapvető lakásfelszerelés. Pedig anélkül sokkal szellősebb, világosabb lehet az otthonod, és egy dologgal kevesebb, amit mosni, ápolni kell.

5.

Számold össze a konyhában, hogy hány bögréd van. Majd ezt a számod harmadold el, csak annyit tarts meg. A bögrék valahogy minden háztartásban az élen járnak mennyiség szempontjából. Én is imádom őket, de már megtanultam határt húzni. A túl sok bögre feleslegesen foglalja a helyet, több a mosogatni való és általában egy zavaros színkavalkádként jelenik meg, ami minden csak nem nyugalmat sugárzó.

6.

Ne használj mindenre külön tisztítószert, itt az ideje megismerkedni az ecet és a szódabikarbóna áldásos hatásaival. Nemrég végigsétáltam egy drogéria tisztítószer részlegén és a végén már zsongott a fejem, hogy mennyiféle szert árusítanak, miközben teljesen szükségtelen, hiszen a zsíroldást vagy a fertőtlenítést alapvetően ugyanaz az alapanyag végzi. Otthon nagyon egyszerűen előállítható a felmosószer vagy a tűzhelytisztító.

7.

A márkákkal és feliratokkal ellátott műanyag flakonok látványa megterheli az embert, ráadásul egyáltalán nem szépek. A mosogatószert és a kézmosót töltsd át inkább üvegből készült pumpás adagolóba és máris nyugtatóbb lesz az egyszerűsége.

8.

Nézd meg hányféle szín található a nappalidban és válassz ki hármat közülük. A többitől válj meg, mert rombolja az egységet. Egy időben nagyon ad hoc jelleggel vásároltam a kiegészítőket, simán feltettem a világoskék takaróra egy bordó díszpárnát, mellé egy türkiz gyertyatartót és egy rózsaszín vázát. Aztán csodálkoztam, hogy valahogy nem áll össze az egész…

9.

Mesterséges illatanyagok helyett válassz természetes alapanyagokból készült illatgyertyát! Egyáltalán nem vásárolok mesterséges illatanyagokat tartalmazó illatosítót, ezektől a fejem is megfájdul és gyakran kiérezhető, hogy nem természetes illatosítóval van dolgunk. Annak pedig maximum a wc-ben lehet helye… Pedig az illatok éppolyan meghatározóak az otthon esetében mint maga a design.

10.

Időszakos dekoráció helyett díszítsd a szobádat virágcsokorral vagy növényekkel. Nincs nyugtatóbb egy zöld növénynél a nappaliban és nincs vidámabb díszítőelem egy szépen kinyílt csokor tulipánnál. Ha egyszerű otthonra vágysz, akkor a lakberendezési boltoknál látogasd gyakrabban a közeli virágost!

maisonblog