12 idős beteg hunyt el az kedden koronavírusban és 70 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak.

Újabb 70 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  2168 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg – írja a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztatási oldal.

Ezzel 225 főre emelkedett az elhunytak száma, 295-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

825 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.  A Pesti úti idősotthonban az eddigi adatok szerint 284 gondozott fertőzött és 28 elhunyt.

Nemsokára itt az új gyógyszer

Hamarosan Magyarországon is elérhető lehet egy hatásos koronavírus elleni készítmény – ezt mondta az RTL Híradónak Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

„Az újfajta koronavírus elleni készítmények közül egy olyan van, aminek már bizonyított hatása van, a Remdesivirt. Ez a készítmény hamarosan Magyarországon is elérhetővé válik azoknak a betegek számára, akik súlyos, esetlege s életveszélye állapotban vannak. Ez a gyógyszer már a fertőzés középstádiumában is hatékony” – mondta az infektológus főorvos.

Az eredetileg az Ebola ellen kifejlesztett szer tesztelése jól halad, jelenleg egyre több betegen próbálják ki szerte a világon. A főorvos szerint ez az egyetlen olyan szer, amelynek bizonyított a hatása a koronavírus ellen.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI/Árvai Károly