154 ember fertőződött meg koronavírussal egy soproni szociális intézményben. Az otthon lakóinak hozzátartozói Szél Bernadetthez fordultak, mivel semmilyen felvilágosítást nem kapnak az intézménytől, az országos látogatási tilalom miatt pedig személyesen sem tudnak érdeklődni.

Járvány a szociális intézményben

Egy 230 fős szociális intézményben 105 gondozott és 49 gondozó kapta el a koronavírust Sopronban – erről Szél Bernadett számolt be Facebook oldalán. A gondozottak közül már 12-en meghaltak, jelenleg 3-an vannak kórházban.

Müller Cecíliához fordult

A független parlamenti képviselő azután írt az esetről, miután soproni civilek kérésére részletes adatkéréssel fordult Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz.

A hozzátartozók nem tudnak semmit

A helyiek azért fordultak Szél Bernadetthez, mert soproni önkormányzat által fenntartott Soproni Szociális Intézmény – Idősek Otthonában állításuk szerint nagyon súlyos a helyzet és a hozzátartozók nem kaptak tájékoztatást. 

Nem volt elérhető telefon

“Beszámolók szerint az otthon nem volt elérhető telefonon, és mivel látogatási tilalom van érvényben, a rokonok gyakorlatilag semmilyen információhoz nem jutottak hozzá. Nyilvánvaló, hogy brutális nyomás alatt vannak ezek az intézmények, de az aggódó hozzátartozók korrekt tájékoztatását minden körülmények között meg kellett volna szerveznie a vezetésnek.” – írja a képviselő.

Sok a kérdés

Szél Bernadett azt írja, hogy „a többi kérdésre nem kaptam választ: teszteltek-e, megtörtént-e a fertőzöttek megfelelő izolálása és biztosított-e a szükséges számú szakszemélyzet a gondozottak ellátására — holott az érintett hozzátartozóknak joguk van tudni, hogy milyen ellátást kap a beteg rokonuk.”

Tavasszal nyilvánosak voltak az adatok

Az országgyűlési képviselő bejegyzése végén arra hívja fel a figyelmet, hogy amíg tavasszal “naprakész adataink voltak a Pesti úti idősotthonról, mert Müller Cecília akkor feladatának érezte azt, hogy informálja a közvéleményt arról, hogy az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat fenntartásában levő otthonokban milyen a vírushelyzet”, addig a második hullámra már “érdekes módon eltűntek ezek a tájékoztatók, sőt: hiába próbáltam adatkérésben megtudni, hogy mely szociális intézményben van jelen a vírus és ez hány embert érint, nem adták ki az adatokat. A mai napig nem tudjuk azt sem, hányan hunytak el idősotthonokban.”

Augusztusig 142-en haltak meg

A  járvány kezdete óta 142 az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden negyedik elhunyt idősotthon lakója – írja augusztusban a koronavirus.gov.hu.

55-en haltak meg a Pesti úton

Szintén augusztusban, a második hullám előtt írta a koronavírus.gov.hu, hogy a legfertőzöttebb idősotthon továbbra is a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthon, ahol 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál igazoltak a koronavírus-fertőzést. 

Kiemelt kép: mentők a Pesti úti idősotthon előtt – Forrás: MTI