A legsürgősebb munkák szerdán lezárulnak Szigetszentmiklóson, a vízügy munkatársai előkészítették az olajszennyezés helyszínét a kármentesítés hosszadalmas folyamatára. Közben a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője kétmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel.

2 milliós nyomravezetői díj

A Budapesti Rendőr-főkapitányság környezetkárosítás bűntett miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást, 2 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki. Az összeg annak fizethető ki, aki a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy kilétével kapcsolatban olyan konkrét adatot vagy információt tud szolgáltatni, amely a nyomozást eredményre vezeti, és az elkövetők azonosítását, felelősségre vonását közvetlenül elősegíti. | Nézd meg mennyi mocskot hagyott ott az elkövető, klikkle ide!

Bizalmasan kezelik az infókat

A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli. A díjkitűzés visszavonásának jogát Budapest rendőrfőkapitánya fenntartja. A díjkitűzés visszavonásának közzétételét követően a jelentkezés elkésett.

Itt lehet bejelentést tenni

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki az elkövetővel, jelenlegi tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik – akár névtelensége megőrzése mellett – tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán vagy a 112-es központi segélyhívón.

Egy idióta rengeteg fáradt olajat engedett a vízbe

Nagy mennyiségű olaj került a Ráckevei Duna-ágba Szigetszentmiklós magasságában idén december 10-e és 12-e között. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság keddi közleménye szerint tizenegyedik napja “megfeszített tempóban” dolgoznak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán budapesti, győri és szolnoki munkatársaik.

A szennyezett területről készült felvétel – MTI/Máthé Balázs

Rengeteg mocskot távolítottak el

A Ráckevei (Soroksári)-Dunán eddig elvégzett munkákról azt közölték, hogy hétfőn 174 940 kilogramm szennyezett növényzetet és iszapot távolítottak el, és emellett 2000 liter olajos vizet szivattyúztak le, valamint 10 ezer litert elszállítottak. | Nézd meg milyen volt a szennyezés előtt ez a szép táj, klikkelj ide!

600 tonna veszélyes hulladékot vittek el

Az eddig elszállított veszélyes hulladék mennyisége meghaladja a 600 tonnányit. Mintegy 30 ezer liter olajos vizet vittek el eddig ártalmatlanításra, és további nagyjából 15 ezer liter várja még az elszállítást.

Paplanokat tesznek a területre

Bár a káreseménnyel érintett vízfelszín jelentős részét letisztították, a következő 10-12 napra még olajfelitató paplanokkal takarják le, hogy az esetleg még felúszó káros anyagokat is el tudják távolítani.

Szivároghat az iszapból még olaj

Azokon a sekély területeken ugyanis, ahol az olajszennyeződés kiszorította a vizet és közvetlenül érintkezett a mederrel, számolni kell azzal, hogy a későbbiek során a mederanyagban megkötött olaj felszabadul, és visszaszennyezi a környezetét – olvasható a közleményben.

Itt történt a szennyezés

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Donka Ferenc