29 évvel ezelőtt tragikus esemény rázta meg a világot. Meghalt a zenészek legnagyobbika, elhunyt Freddie Mercury, a Queen rockegyüttes frontembere.

AIDS-szel küzdöt

Mint ismert Freddie az élete utolsó éveiben az AIDS-szel küzdöt, ám ezt szerelmi életéhez hasonlóan igyekezett a nagy nyilvánosság előtt mindvégig titokban tartani. A rockzene halhatatlan alakájának életét foglaltuk most össze, hoztunk néhány fotót am múltból.

TOVÁBBI CELEBHÍREKET ITT TALÁLSZ!

Sosem élt unalmas életet

Eredeti nevén Farrokh Bulsara 1946. szeptember 5-én született, és elég sok dolgot el lehet róla mondani, csak azt nem, hogy unalmas életet élt volna. Ő írta egyébként a Queen legtöbb slágerét, köztük a legismertebb számukat, a Bohemian Rhapsody-t is, de a nevéhez köthető a Killer Queen, a Princes of the Universe, a Love of My Life, a We Are The Champions, vagy éppen a Somebody to Love.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

A Freddieről készült galériánkat itt megnézheted:

Hatalmas Elvis rajongó volt

Freddie hatalmas Elvis-rajongó volt, sőt az ő hatására írta a Crazy Little Thing Called Love című dalt. Az extravagáns frontember emellett pedig imádta a macskákat, sőt a Delilah című dalt konkrétan a macskájának írta. 

Halála előtt egy nappal tudatta a rajongókkal, hogy beteg

Mercury egyébként a halála előtt egy nappal, 1991. november 23-án tudatta a rajongóival, hogy AIDS-ben szenved, 24-én pedig örök álomra tért. Mai napig tartó népszerűségét mutatja, hogy Youtube-on a Bohemian Rhapsody bőven egymilliárd megtekintés felett van és még mindig ível felfelé.

Magyarországon is fellépett

A Quenn 1986-ban Magyarországon is fellépett, ami hatalmas szenzációnak számított.

Rekordidő alatt elfogytak a jegyek

A koncertre kiadott hetvenezer belépőjegy két nap alatt fogyott el, a koncertről és a Budapesten töltött napokról forgatott film egy-egy jelenete pedig a magyarokban ma is kedves emlékeket ébreszt. Az 1986-os, A Kind of Magic című albumukat bemutató Magic Tour egyik állomásaként a Népstadionban július 27-én lépett fel az addigra már elképesztően népszerű zenekar.

Hatalmas szencázió volt

„Nem csak a magyaroknak volt nagy szenzáció ez az alkalom” – mondta a koncert szervezője, Hegedűs László egy interjúban, aki a Multimedia Organisation, illetve a Multimedia Concerts vezetőjeként olyan sztárokat hozott elsőként Magyarországra, mint a Queen, a Genesis, a U2, a Metallica vagy David Bowie. „Áttörést jelentett a korábbi kisebb vagy közepes méretű koncertekhez képest, mivel ez volt az első ilyen nagy stadionkoncert egész Kelet-Európában. A környező országokból is érkeztek jegyvásárlók, általános szenzáció volt mindenhol.” – mesélte.

A Live Aid

1985. július 13-án, tehát kereken 35 évvel ezelőtt rendezték meg a kultikus és első Live Aid szuperkoncertet elsősorban az etiópiai éhezők megsegítésére, amit élőben a műholdas közvetítéseknek hála közel másfél milliárd ember kísérhetett figyelemmel. Az eseményt Bob Geldof főszervező hívta életre és minden addiginál grandiózusabb zenei vállalkozásban gondolkodott, vagyis aki csak számított a könnyűzene világában, valóban ott állt a két színpad közül valamelyiken a londoni Wembley, illetve a philadelphiai John F. Kennedy stadionban. A szuperkoncerten a Queen mellett számos legenda lépett színpadra, úgy mint David Bowie, a U2, Bryan Adams vagy éppen Phil Collins, de kétségtelenül a legnagyobb showt a Queen csinálta.

Az életéről készült film

A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténelem egyik legnagyszerűbb koncertjét adják. A Queen nem csupán zenekar, hanem egy család is volt, s máig megihletik a kívülállókat, az álmodozókat és a zene szerelmeseit. Freddie szerepében Rami Maleket láthatjuk, aki alakításáért elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Döbbenetes hasonlóság

Rami Malek egyébként hihetetlenül vette le Freddie mozdulatait, a filmben a legendás Live Aid pillanatai is megelevenednek, ahol Malek a megszólalásik hasonlít a rock halhatatlan alakjára.

Kiemelt kép: Freddie Mercury