A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresete 377 300, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 387 300 forint volt februárban, derült ki a KSH adataiból.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 250 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 259 400 forintot ért el.

A vállalati szektorban a bruttó kereset 391 ezer forint volt, míg a nettó 260 ezer, a költségvetési szférában pedig 348 ezres bruttóhoz 231 ezres nettó társult – írja a Portfolio.hu.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 9,1, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 9,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A fogyasztói árak 4% feletti emelkedése – 7 éve nem nőttek olyan gyorsan az árak, mint az idei év elején – azonban a keresetek bővülésélnek felét elvitte, így nemzetgazdasági szinten 4,5%-kal nőttek a reálkeresetek februárban.

A munkaerőfelmérés és a foglalkoztatási szolgálat adminisztratív adatai alapján láthattuk, hogy a munkanélküliek száma több tízezerrel nőtt már márciusban, és a vállalatok egy része jelentősen csökkentette a dolgozók kereseteit is.

A következő időszakban pedig a járvánnyal összefüggésben tízezrek veszítik meg el az állásukat, miközben a bérek csökkentése is folytatódni fog.