1124 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 368 710 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 54 beteg

Elhunyt 54 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 578 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 264 260 fő, az aktív fertőzöttek száma 91 872 főre csökkent. 3682 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 273-an vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Folyamatosan oltanak

Eddig 237 872fő kapott oltást, közülük 61 266 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, az elmúlt napokban az idősotthonokra, bentlakásos szociális intézményekre összpontosulnak az oltások. Február első hetében a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek, őket a háziorvos fogja keresni ezekben a napokban. 

Megelőzte Magyarország az uniós államokat

A koronavírus elleni vakcinabeszerzésben Magyarország megelőzte az uniós tagállamokat – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.

Vissza a normális életbe

Menczer Tamás videójában kiemelte: a vakcinabeszerzésnél minden nap számít, „aki időt nyer, életet nyer”. A vakcina ment életet és munkahelyet, és a vakcina vezet vissza a normális élethez.

Kevés vakcina érkezik Brüsszelből

Az elmúlt hónapok eseményeit összegezve elmondta: Brüsszelből nagyon kevés vakcina érkezik. A magyar kormány ezért tárgyalni kezdett Oroszországgal, a magyar gyógyszerészeti hatóság pedig engedélyezte az orosz vakcinát. Emiatt a baloldal és Brüsszel folyamatosan támadja a magyar kormányt.

Merkel is tárgyal

 Ezután Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy tárgyalni kezdett az orosz vakcináról – mondta a KKM államtitkára, aki szerint ezzel is jelezte a német kancellár, hogy „ez a vakcina fontos, és szükség van rá” – írja a koronavírus tájékoztató oldal.

Covid-19 szindróma

Egyre több beszámoló jelenik meg azzal kapcsolatban, hogy a COVID hosszú távú panaszokat okozhat azoknál a betegeknél is, akik enyhébb tünetekkel vészelték át a fertőzést. Az elhúzódó panaszok közt több légúti tünet is szerepel.

A tüdőgyógyász szerint

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosa osztotta meg gyakorlati tapasztalatait ezzel kapcsolatban.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Post-COVID-19

Dr. Anthony Fauci, az USA vezető járványügyi szakértője szerint a post-COVID-19 szindróma a fertőzésen átesett személyek 25-35 százalékánál jelentkezik, így jelentős közegészségügyi problémáról van szó. Ilyenkor a páciens már nem fertőz, de elhúzódó tünetei vannak, melyek nagymértékben befolyásolják az életminőségét. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) november közepén megjelentette a listát, amely a COVID hosszú távú egészségügyi hatásait tartalmazza. A felsorolásban leggyakoribb hosszú távú tünetként az alábbiak szerepelnek:

  • fáradtság
  • légszomj
  • köhögés
  • mellkasi fájdalom
  • ízületi fájdalom

Elhúzódó tünetek

Emellett sokaknál jelentkezik elhúzódó tünetként koncentrációs nehézség, fejfájás, szívdobogásérzés, izomfájdalom, depresszió és időszakos láz. Ritkábban, de súlyos panaszokról is beszámoltak néhányan: többek közt szívizomgyulladás, tüdőfunkciós rendellenességek, vesekárosodás, alvászavarok, tartós szaglásvesztés, hangulati ingadozások is lehetnek a COVID-19 utáni szindróma tünetei. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Árvai Károly