Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 623-főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, valamint 43-ra emelkedett a gyógyultak száma is.

Három férfi és két nő halt meg az elmúlt 24 órában a koronavírus miatt, koruk 79 és 89 év között van, mindannyiuknak krónikus betegségeik voltak.

10 668 ember van jelenleg hatósági házi karanténban Magyarországon – írja a koronavirus.gov.hu. Ezt az adatot eddig az oldalon nem közölték, de az operatív törzs tájékoztatóin korábban is elhangzott.

A járvány ezen szakaszában már az otthoni karantén a jellemző, nem pedig a kórházi karantén, hiszen kórházba már csak azok az igazolt fertőzöttek kerülnek, akiknek olyan súlyos tünetei vannak, hogy kórházi ellátást igényelnek

Az otthoni karantén lehet önkéntes vagy a járványügyi hatóság által elrendelt, ez utóbbi a hatósági házi karantén.

A hatóság házi karanténra kötelezett személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni, és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi. Ha valaki megszegi a karantén szabályait, az bűncselekményt követ el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt