1 370 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 376 495 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 64 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 090 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 279 763 fő, az aktív fertőzöttek száma 83 642 főre csökkent. 3578 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen.

Oltások

Eddig 286 379 fő kapott oltást, közülük 105 242 fő már a második oltását is megkapta. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. A szombaton érkezett AstraZeneca-vakcina első szállítmányából hamarosan megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása.

Idősek

Február 4-én elkezdődött a regisztrált legidősebbek oltása. Őket a háziorvosuk értesíti az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet a kórházi oltópont, vagy a háziorvosi rendelő, vagy az idős ember otthona is.

Javasolt az idős embereknek a védőoltás?

Egyértelműen igen, hiszen az idős kor az egyik legnagyobb kockázat a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyására. Az elhunytak átlagéletkora 76 év. A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ki értesíti az időseket?

A háziorvos a lista sorrendiségét követve értesíti a praxisához tartozó időseket, hogy ki és mikor számíthat az oltásra. A háziorvos dönt arról is, hogy az oltásra jelentkezett idős ember oltható vagy nem oltható (pl.: akut lázas betegség esetén későbbre kell halasztani a védőoltást).

Hány idős ember és hol kapja meg most az oltást?

Minden háziorvosnak (ez több mint 5 ezer praxist jelent) ki kell választani 6 főt a listáról, akiket kórházi oltóponton fognak oltani február 4-8. között. Oda vagy a háziorvos által megrendelt betegszállítóval jut el vagy a család is beviheti autóval.

Modernával oltanak

A háziorvosok most Moderna-vakcinával oltanak, amelyből az első oltást követő a 28. napon kell beadni a második oltást. Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, az első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni. Ha a második oltást a tervezett időpontban valamilyen oknál fogva nem lehet beadni (pl. akut betegség, akadályoztatás esetén), akkor az oltóorvossal megbeszélt időpontban kell bepótolni.

Gyakorlati teendők a védőoltás előtt

Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, ha teheti kitöltve hozza magával a beleegyező nyilatkozatot. Gondolja végig, hogy: van-e krónikus betegsége, a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban), volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése?

Ezt vigye magával

Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült jelezze azt az oltóorvosnak. A kórházi oltópontra, orvosi rendelőbe vigye magával a személyazonosító iratait és a TAJ-kártyáját!

Kiemelt kép: MTI Balogh Zoltán