Emberek generációi élték le az aktív korukat úgy, hogy a hét hét napjából ötön dolgoztak, kettőn pihentek. Ez a rendszer egészen pontosan 1984. óta van érvényben Magyarországon, ekkortól alkalmazzák ugyanis a manapság is érvényben lévő 5 napos, 40 órás munkahetet.

Csakhogy azóta konkrétan 40 év telt ez, ez idő alatt pedig sokat változott a világ, így ideje lenne ismét felülvizsgálni ezt a kérdést. Hazánkban is vannak már olyan vállalatok, akik tesztelgetik a 4 napos munkahét bevezetését, a tapasztalatok eddig vegyesek.

Tény, hogy az átállás nem egyszerű és nem is mindenhol oldható meg, például azokban a gyárakban, ahol éjjel-nappal a hét minden napján folyik a termelés, nem életszerű. 

Ráadásul kevesebb idő alatt kell ugyanannyi feladatot elvégezni, de ebben segítenek az olyan megoldások, mint a MiniCRM rendszere, amivel sok munkafolyamat automatizálható. De milyen előnyökkel járhat a 4 napos munkahét bevezetése? Ennek jártunk utána cikkünkben! 

Jobban működik a work-life balance

Az élet nem csak munkából áll, a túlhajszolt dolgozók pedig hamar kiégnek. Ez viszont megelőzhető azzal, ha elég idejük van a pihenésre, kikapcsolódásra. A 4 napos munkahét pedig erre remek lehetőséget teremt, ugyanis három szabadnap értelemszerűen jobban megteremti a munka-magánélet egyensúlyt, mint a kettő. 

Hisz egy átlagos családnál a hétvégék sem feltétlenül a pihenésről szólnak, ilyenkor kell elvégezni azokat a ház körüli és házimunkákat, amikre a hétköznapokban nem jut idő. Ezekkel sokszor el is megy a szombat és a vasárnap nagy része, ám ha már a péntek is szabad, akkor tényleg marad lehetőség a pihenésre, szórakozásra is. 

Lojálisabb dolgozók

Napjainkban még kuriózumnak számít egy cégnél a 4 napos munkahét – fordítsuk hát ezt az előnyünkre, és emeljük ki, hogy ez egy olyan lehetőség, ami a mi cégünknél van, de sok másik vállalatnál nincs! 

Ezzel növelhetjük a munkatársak elköteleződését, hiszen ők is érezni fogják, hogy ez egy olyan “juttatás”, amiért megéri nálunk dolgozniuk. Ezt pedig nagyobb teljesítménnyel és hatékonyabb munkavégzéssel hálálják meg. Ezáltal csökkenhet a fluktuáció, és nem kell mindig új alkalmazottakat felvenni, hanem hosszabb távon is megmaradnak a régóta nálunk dolgozó, megbízható kollégák.

Hatékonyabb munkavégzés

Ha az emberek kipihentebbek, jobban tudnak koncentrálni és a munka is könnyebben halad. Ha pedig a hétből három napot otthon tölthetnek, akkor a maradék négy napban több energiájuk lesz, hatékonyabban tudják végezni a feladataikat, így a kiégés veszélye is csökken. Nem mellesleg a motivációra is jó hatással van, ha több a szabadidő. 

Csökkenő ökológiai lábnyom

Egy nappal rövidebb munkahét = kevesebb ingázás a dolgozók részéről, és az iroda energiafelhasználásának csökkenése. Ezzel pedig voltaképp mindenki jól jár: a munkavállalónak kevesebb idő és költség a munkába járás, a cég megtakarítja az iroda rezsijének egy részét, és még a bolygó is jól jár, hiszen a vállalat és a dolgozók ökológiai lábnyoma is csökken. Ez az igazi win-win helyzet.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a minicrm.ro oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.