Több mint 23 éve veszett nyoma Gyulán a hétéves Szathmáry Nikolettnek. Családja és a rendőrök iszonyatos erőkkel próbálták felkutatni a kislány gyilkosát, azonban nem jártak sikerrel: ugyan a lány maradványait megtalálták, a tettes soha sem került elő.

Édesanyja máig gyerekként gondol lányára

„Nekem mindig 7 éves marad Niki. Vidám, nyitott, érdeklődő gyerek volt. Tudom, hogy azóta eltelt 23 év, és most 30 éves lenne. De soha nem gondolkodtam és soha nem képzeltem el őt felnőttként” – mesélte Nikolett anyukája, Iszály-Szilágyi Edit a Magyar Narancs híroldalnak.

Egyedül indult haza

Az akkor első osztályos Szathmáry Nikolett néptáncóráról tartott haza 1998. január 14-én délután 4 óra előtt. Az óra tíz perccel hamarabb ért véget, emiatt Niki egyedül vágott neki az útnak, a törökzugi lakótelepen található otthonuk felé. Az ehhez hasonló esetekre édesanyja a lánya lelkére kötötte, hogy pontosan melyik útvonalon kell végighaladnia.

Először nem gondolt rosszra

A délutáni órákban nagyobb forgalom volt a lakótelepi környéken, ahol Niki anyukája is dolgozott az egyik helyi kiállítóteremben takarítóként, de először nem gondolt semmi rosszra, „biztos csak felment az egyik barátnőjéhez játszani”.

Nem jött haza

Többször is előfordult már, hogy Niki átment iskola után a barátnőihez, de a látogatások után mindig időre hazaért a kislány. Lehet, a nagyobb forgalom miatt nem találtak a rendőrök egyetlen szemtanút sem, aki látta volna a történteket: a család és a barátok este 9 óráig keresték Nikit, majd értesítették a rendőrséget.

Nem találták meg

Hatalmas és az egyik legkiterjedtebb rendőrségi akció keretében kezdték vizsgálni Nikolett eltűnését. A Békés megyei nyomozók kereséséhez az ország területéről több száz rendőr csatlakozott, volt köztük speciális, kutyás keresőegység is, de még helikopterekkel is keresték a kislányt, azonban mégsem akadtak a nyomára – írja a Kékvillogó.

Niki az Interpolra is felkerül

A kislány eltűnése miatt nemzetközi körözést adtak ki. Niki felkerült az Interpol eltűnt gyerekek listájára, mivel fennállt a gyanú, hogy a lány eltűnése mögött a kegyetlen szervkereskedelem állhat, ugyanakkor ezt mégsem bizonyította semmilyen egyértelmű jel.

Fordulat jött az ügyben

2001 februárjában nagy fordulatot vett a nyomozás, hiszen Gyula külterületén nádvágó munkások egy belvízelvezető csatorna közelében egy műanyag tápos zsákot találtak. Ezt követően a munkások riasztották a rendőröket, akiknek beigazolódott a gyanúja: Niki földi maradványait találták meg.

Ezért nem találták meg

Mint kiderült, Niki holttestét azért nem találták meg a keresőegységek, mert a kislány teste hosszabb ideig víz alatt lehetett, és így a keresőkutyák nem tudtak szagot fogni. A jelentés szerint csak a kislány csontváza került elő és az erősen hiányos öltözete.

Minden nap gondol kislányára az édesanya

„Sem az iskolatáskája, sem a kabátja, sem a nadrágja, sem a bugyija nem került elő máig. A blúzát és a zokniját találták meg a sértetlen csontváza mellett” – mondta el a részleteket az édesanya, aki hozzátette, nem álmodik minden este a kislányáról, de minden nap újra gondolja a történteket, és nem csak akkor, amikor az eltűnésének az évfordulója van.

Volt egy „lehetséges” tettes

A nyomozóknak volt tippjük arra vonatkozóan, ki követhette el a gyilkosságot, azonban olyan bizonyítékot, ami megalapozta volna a bűncselekményt, nem találtak. Egy rendőrtiszt elmesélte a híroldalnak, hogy a látóterükbe került egy férfi, aki bizonyítottan három ember megöléséért volt felelős, amely bűnökért el is ítélték őt, azonban Niki halálát nem tudták egyértelműen rábizonyítani.

Próbálták puhítani a börtönben

A rendőrök több alkalommal is megpróbálták szóra bírni a lehetséges elkövetőt a börtönben, de ő csak annyit mondott: „tudom, miért jönnek, tudom, mit szeretnének hallani, de azt soha nem fogom bevallani, mert akkor a rabtársaim szétszednek és kinyírnak. Még élni akarok.”

„Az ország legrejtélyesebb bűnügye”

A rendőri forrás szerint ez az eset nemcsak Békés megye legrejtélyesebb bűnügye, hanem talán az egész országé is. Ő személyesen úgy gondolja, hogy a börtönben már évekkel ezelőtt elhunyt férfi lehetett Niki gyilkosa, azonban más esetet sem zár ki. Véleménye szerint soha nem szabad azt mondani, hogy soha, mert bármikor fordulat jöhet az ügyben, azonban az idő előrehaladtával erre egyre kisebb a remény.

Kiemelt kép: Az eltűnt kislány – Forrás: Csaba tv