Vietnám Délkelet-Ázsiában található, az Indokínai-félsziget keleti részén. Északról Kína határolja, nyugati szomszédos országai Laosz és Kambodzsa. Keleten a Vietnámi-öböl nyúlik be a Dél-kínai-tenger felől. 

A lakosok nagy része az annamita vietnámi és a kínai bevándorlók keveredéséből alakult ki. A többségük a vietnámi nyelvet beszéli, azonban az északi és a déli részen beszélt dialektusok jelentős eltérést mutatnak. 

A vietnámiak többsége nem követ semmilyen szervezett vallást, viszont sokan részt vesznek a népi vallások gyakorlásában. A második legnagyobb vallás az országban a buddhizmus, mely egyes nézetek szerint Dél-Ázsia felől, más megfigyelések szerint Kínából érkezett a térségbe. A Parfüm Pagoda Vietnám egyik legfontosabb buddhista templomkomplexuma. 

A vietnámi buddhizmus sajátosságai

A vietnámi buddhizmus a vallás több ágának nyomait is magában hordozza. Nagyon hasonlít a kínai buddhizmushoz, szimbiotikus kapcsolatban áll a taoizmussal, a kínai spiritualitással, valamint a tradicionális vietnámi vallással is. 

Hagyományosan a mahájáná buddhizmus telepedett meg az országban. Ezt követően Vietnám és északi szomszédja, Kína kulturális, vallási és filozófiai jellegzetességei nagy hasonlóságot mutatnak. Ez nemcsak földrajzi helyzetüknek köszönhető, hanem annak is, hogy Kína a történelem során kétszer is magához csatolta Vietnámot. 

Nem csoda tehát, hogy a vietnámi buddhizmus jelentősen kötődik a kínai buddhizmushoz, különös tekintettel a Szung-dinasztia utáni időszak átalakulásaira. A Khmer Birodalom bekebelezésének hatására beszivárgott a buddhizmus théraváda ága is az országba. 

A különböző korszakok 

A Dinh-dinasztia idején a buddhizmus hivatalos vallássá vált 971-ben, de a Ly-dinasztia idején élte fénykorát. Később egyre nagyobb teret hódított a konfucianizmus is, a buddhizmus a 15. századra elvesztette népszerűségét az uralkodói körökben. A 19. században lett ismét hivatalos vallás, a 20. század elején lezajlott egy buddhista élénkítő mozgalom is. 

1955-től a katolikus kisebbséghez tartozó elnök vezette az országot, a buddhistákra ellenségként kezdtek tekinteni. 1963-ban megtiltották nekik, hogy buddhista zászlókat használjanak a vészák-ünnepség során. Tüntetések kezdődtek, több embert meg is öltek, később buddhista válság néven lett közismert ez az időszak. 

A kommunista uralom alatt minden vallás száműzött volt, de a reformok óta szabadabban gyakorolhatják az emberek a buddhizmust is. 

A Parfüm Pagoda

A Wanderers ajánlójában olvashatunk a Hanoitól 70 km-re délre fekvő Parfüm Pagodáról. A középpontját jelentő barlanghoz és a benne található templomhoz egy széles lépcsősoron vagy felvonóval lehet feljutni.

Legalább az egyik utat megéri megtenni gyalogosan, hiszen több kisebb szentélyt és templomot is megnézhetünk útközben. Árusok és kifőzdék, zsibvásári hangulat kíséri utunkat a lépcsőn, ahol sok csecsebecsét vásárolhatunk, de olthatjuk szomjunkat üdítővel vagy sörrel is. 

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a wanderers.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.