Két új rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben, melyek szerdától, azaz mától hivatalosan is életbe lépnek.

A buszsofőrnek nem kötelező a maszk

A határozat szerint mostantól nem köteles maszkot viselni a tömegközlekedési eszköz sofőrje, ha a jármű zárt vezetőfülkéjében tartózkodik. A szerdától hivatalossá vált szabály, egészen 2021. február 8-ig lesz érvényben.

Ingyenes utazás

Emellett pedig szintén a tömegközlekedést érintő rendeletet is bevezettek, amely ingyenes utazást biztosít a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi dolgozóknak, illetve a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos alkalmazottjainak. 

Igazolás kell

Ezt a kedvezményt egy hivatalos igazolással válthatják ki az érintett utazók. Az ingyenes utazás a vasútra is ugyanúgy vonatkozik – írja a Magyar Nemzet.

Mindeközben már lehet látogatni az idősotthonokban?

Népszava azt írja, hogy Müller Cecília és Kásler Miklós titokban feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmát is, de erről a közvéleményt elfelejtették tájékoztatni.

Tegnap ezt még nem mondták

A tegnapi vírustájékoztatójában még az szerepelt, hogy „a kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van”, pedig a két vezető már december 8-án aláírta „A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” címet viselő ajánláscsomagot.

Személyes látogató kérdése

Ebben a járványügyi készültség ideje alatt javasolt megoldások között külön fejezet foglalkozik a „személyes látogató” fogadásával és az intézmény elhagyásának lehetőségével, ami kimondatlanul is a teljes ki- és bejárási tilalom végét jelenti – írja a BudapestKörnyéke hírportál.

Nem mehet be akárki

Az ajánlás alapján maszkviselés, lázmérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett a látogatónak nyilatkozni kell, hogy nincsenek covidos tünetei, illetve arról is tájékoztatást kell adjanak, hogy 14 napon belül nem érintkeztek igazolt fertőzöttel, de a találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet ad az otthonok vezetőinek. Az országos tiszti főorvos elismeri, hogy a megoldásoknak erős korlátot szabnak az épületek adottságai, ezért több ajánlást is tesz.

Ezt javasolja Müller Cecília

Különösen méltányolható helyzetekben eddig is elhagyhatták az otthont a bentlakók, bár azt még Müller Cecília is elismeri, hogy „a felmentés nincs szabályozva”, pedig „karácsony közeledtével ez különösen fontos”. Ezért azt javasolja, 72 óránál rövidebb kint tartózkodás után 10 napig különítsék el az intézménybe visszatérő idős embert, ha ennél hosszabb ideig marad távol, akkor két negatív PCR tesztet kell bemutatnia – áll a Népszava cikkében.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Czeglédi Zsolt