Gyulladással és vízzel teli tüdővel szállítottak egy 68 éves férfit a tatabányai kórházba. A férfi egy héten belül meghalt. A családnak semmilyen felvilágosítást nem ad a kórház, állítólag már el is hamvasztották – ezt írta a hvg.hu-nak egyik olvasójuk.

A Győr környéki idősek otthonában élő T. apósa hirtelen lázasodott be másfél hete szombaton, és miután nem kapott levegőt sem, bevitték a győri kórházba. Ott megállapították, hogy a tüdeje gyulladt és tele van vízzel. Mivel az állandó lakcíme Tatbányán van, ezért másnap átvitték a Szent Borbála Kórházba –írja a hvg.hu egyik olvasójára hivatkozva.

A nő szerint ott egyből arra az osztályra került, ahol a koronavírus-fertőzöttek vagy a fertőzésgyanús betegek vannak, noha a győri kórházban nem végeztek rajta koronavírustesztet. A tatabányai kórházban végzett első teszt negatív lett, a másodiknak viszont még nem tudják az eredményét, apósa azonban szombaton elhunyt.

Egyre rosszabb lett a férfi állapota

A halál okát sem tudják. Elmondása szerint a 68 éves férfinek volt krónikus betegsége, az orvos csak a tényről tájékoztatta őket szombat délután, amikor telefonon érdeklődtek családtagjuk állapotáról.

A nő szerint tudták, hogy egyre rosszabb állapotban van, utoljára előző vasárnap hallották a hangját, de érteni már nem nagyon értették, amit mondott, mert lélegeztetni kellett. Utána már csak ők beszéltek hozzá, az ápolók tartották a füléhez a telefont. Az orvos már szerdán szólt a családnak, hogy készüljenek a legrosszabbra, péntekre pedig még tovább romlott a beteg állapota.

A Szent Borbála Kórházban látogatási tilalom van, így hétfőn hiába mentek oda, a katonák nem engedték be a kórházba. Annyit mondtak nekik, majd e-mailben megkapják a zárójelentést, azon majd rajta lesz minden, a második koronavírusteszt eredménye is. Ott mondták nekik azt is, lehet, már el is van hamvasztva a Papa.

Nem egyeztették a hamvasztást

Azt, hogy elhamvasztják, az orvos is elmondta a családnak, de semmit sem egyeztettek velük: nem tudják, mikor hamvasztották el a férfit, nem is tudtak szép ruhát beküldeni. A kórházat felügyelő katonák arra hivatkoztak, a kórház semmilyen holttestet nem adhat ki, ezért intézték a velük kapcsolatban álló céggel a hamvasztást. Az urnát sem kaphatják most meg, majd csak a korlátozások feloldása után, addig értelemszerűen a temetést sem tudják intézni.

T.-t nagyon megviselték a történtek, ahogy az is, hogy a zárlat miatt nem tudtak elköszönni apósától, és hogy az ő telefonhívásukra derült ki, mi történt. A hvg.hu-nak T. elmesélte azt is, apósának az összes személyes holmija odalett, csak a lakcímkártyáját adták ki. T.-nek azt mondták, az elhunyt dolgait bizonyára elégették, de az nem világos számára, hogy a tatabányai vagy esetleg a győri kórházban történt-e mindez.

Nincs kötelező hamvasztás

A hvg.hu megkereste a kórházat, hogy megtudják, miért hamvasztják el a betegeket a család tudta és beleegyezése nélkül, illetve hogy csak a koronavírusos betegeket hamvasztják-e el, de a kórház nem válaszolt.

Vonatkozó iránymutatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendjében nem találtunk, ahogy a kórház honlapján sem láttunk erről szóló tájékoztatót. Önmagában a helyzet nem indokolná az automatikus hamvasztást, legalábbis az alapján, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyilatkozott még március közepén.

Az első elhunyt koronavírusos beteg után az Azonnalinak az EMMI azt írta, hogy az új koronavírusban elhunytak szállítása, temetése és hamvasztása során a fertőző betegeknél használandó védőfelszerelést kell alkalmazni, melyet a temetkezési szolgáltatást nyújtónak kell biztosítania. Rákérdeztek arra is, fertőzhet-e egy holttest, mire a többi között azt írták, „az elhunyt általános felszíni fertőtlenítését követően az új koronavírus tovább terjedésétől jelen tudásunk szerint nem kell tartani, ezért a fertőző betegségben elhunytakra vonatkozó általános rendelkezéseken túl egyéb intézkedés megtétele nem indokolt az új koronavírus-fertőzés következtében elhunytak esetében.

A járvány miatt a patológiákon szigorú szabályokat vezettek be, a boncolásokat miniszteri utasításra átmenetileg leállították.

A LikeNews.hu cikkeit a tatabányai kórházban terjedő járványról ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán