A csatornafedelek veszélyes tárgyak. Sokan átlépik őket, hiszen soha nem lehet tudni, hogy jól van-e rögzítve a fedél. Minden szülő rémálma történt meg nem rég egy szentpétervári anyukával, de ne feledjük, hogy az agglomeráció peremén az Aquaworld élményfürdőben is történt hasonló eset, de az tragédiával végződött. Akkor elítéltek valakit? Mindjárt kiderül.

A szentpétervári videón az látszik, hogy a játékos kisgyermek érdeklődését felkelti a csatornafedél és rálép. A következő pillanatban megbillen az akna fedele és a kisgyerek beleesik a sötét gödörbe.

Az anyukája azonnal eldobja a táskáját, felkapja a nehéz aknafedelet és a gyerek után nyúl a mélybe. Egy másik anyuka is odaszalad segíteni.

Szerencséje volt a kisfiúnak, hogy a gödör nem volt túl mély, így a két felnőtt ki tudta kapni a gyermeket a kezénél fogva. Belegondolni is szörnyű, mi történt volna ha sokkal mélyebb az akna, vagy valamilyen vízáram van a mélyén.

Úgy tudjuk, hogy a rendőrséghez is eljutott a felvétel, az ügyben nyomozás indult. A gyermek állapotáról egyelőre nem tettek közzé információt.

A budapesti aquaworldben is hasonló történt

A történet annyiban kapcsolódik Magyarországhoz, hogy 2009-ben a budapesti Aquawordben egy kisgyermek hasonlóan rálépett egy akna fedelére, azonban neki nem volt szerencséje. A sodró víz beszippantotta és a szörfmedencét működtető vízkerekek gyakorlatilag ledarálták a gyermek testét.

Három évvel később lett per a történtekből. A vádhatóság három embert vádolt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével. A perben a vádlottak vitatták a felelősségüket.

A vádirat szerint H. Károly László elsőrendű vádlott vízgépészként, K. Zoltán másodrendű vádlott vezető úszómesterként, N. Tamás harmadrendű vádlott műszaki igazgatóként dolgozott az Aquaworld Hotel és Élményfürdő Komplexumban.

A kivitelezéskor az eredeti tervtől eltérően rögzítették a szörfmedencéhez tartozó gépészeti teret felülről záró aknafedelet. A zárszerkezet szakszerűtlen kialakítása miatt az aknafedél kisebb felületen volt rögzíthető a tartókerethez, a négy zár így kevésbé tudott ellenállni a víz forgatásakor keletkező nyomásnak.

A 2009. július 19-ét megelőző napokban a szörfmedence gépészeti terét záró aknafedélről a keletkező nyomás miatt két zárszerkezet letört.

Az egyik uszodamester észlelte a hibát, és értesítette az elsőrendű vádlottat, aki megvizsgálta a hibás aknafedelet, és észlelte, hogy arról két zár hiányzik, és a fedél a szörfmedence indításakor ugrál. A vádlott tévesen úgy ítélte meg, hogy az aknafedél a megmaradt két zárral is biztonságosan rögzíthető, és kérte az úszómestert, hogy ha ismét mozogni kezd a fedél, a szörfmedencét állítsák le, és jelezzék felé a hibát.

2009. július 20-án a másodrendű vádlott volt az uszodamester. A szörfmedencénél dolgozó animátor észlelte, hogy az aknafedél mozog, és jelezte a hibát K. Zoltánnak, aki erre azt válaszolta, hogy a hiba elhárítása folyamatban van, ténylegesen azonban nem intézkedett, hogy a hibát elhárítsák, és addig is a szörfmedencét bezárják.

Az ügyész perbeszédében azt mondta: nem egyszerű figyelmetlenségről van szó, hanem folyamatos kötelességszegésről, annál pedig nincs nagyobb tragédia, mint egy gyerek elvesztése.

Végül a bíróság a háromból két vádlottat felelősnek talált a fürdőben elhunyt kisfiú haláláért, de egyikükre sem szabott ki letöltendő börtönbüntetést.

Kiemelt kép: részlet az orosz videóból