Országos hírnévre tett szert az a kenguru, amit hétvégén kellett rendőröknek befognia Csepelen, a II. Rákóczi Ferenc útnál. Az erszényes jól van, a Fővárosi Állatkertnél vendégeskedik, amíg az ügy tisztázódik, ez pedig már folyamatban van.

Karanténba került

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, a kengurut a BRFK 21. kerületi Rendőrkapitányságának járőrei kapták el. Az akkor még ismeretlen eredetű erszényest, akiről azt azért sejteni lehetett, hogy magánszemélytől szökhetett el, az állatkert karanténállomására vitték be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megijedt az erszényes

Munkatársaik először megvizsgálták, hogy jól van-e az állat, de semmilyen külsérelmi nyom, vagy sérülésre utaló rendellenes mozgás nem volt látható. Megnézték azt is, hogy nincs-e az állatban azonosító chip, de nem találtak ilyet. Utána pedig hagyták, hogy megnyugodjon, hiszen nem mindennapi éjszakája, hajnala volt.

Megtalálták a tulajdonost

A fiatal hím állat azóta is jól van, rendesen iszik és eszik. Amíg az összes formaság nem tisztázódik, a kenguru az Állatkertünk karanténjában vendégeskedik. Időközben egyébként sikerült a tulajdonossal is beszélnünk – írta közleményében az állatkert.

Hat kilométernyi üldözés után sikerültelfogni az erszényest

Így lehet otthon kengurunk

Lehet magánszemélynek kedvtelésből kengurut tartani, de ez persze attól függ, hogy pontosan milyen kengururól van szó. A nagyobb testű kengurufajok veszélyes állatoknak számítanak, és sok a veszélyeztetett faj is a kenguruk között.

Nem veszélyes

A vörösnyakú, azaz Bennett-kenguruk viszont aránylag gyakoriak és nem is veszélyesek, így tartásukat nem különösebben korlátozzák a jogszabályok, jóllehet az állatvédelmi törvény itt is megköveteli a jó gazda gondosságát, vagyis azt, hogy az állatról a biológiai igényeinek megfelelő módon kell gondoskodni.

A legismertebb kengurufajta

Miután pedig jogilag lehetséges a vörösnyakú kenguruk tartása, és a beszerzése sem megoldhatatlan feladat, azok, akik kengurut szeretnének tartani, szinte minden esetben ennek a fajnak a tartásába fognak bele – írja a 24.hu. Egyébként azokban az állatkertekben is, ahol csak egyetlen kengurufaj látható, szinte mindig ez a faj szokta képviselni a kengurukat.

Jól bírják a szélsőséges időjárást is

A vörösnyakú vagy Bennett-kenguruk tulajdonképpen a legkönnyebben is tartható kenguruknak számítanak. Mivel Ausztrália olyan vidékein is őshonosak, ahol télen a hó sem számít rendkívülinek, ezért a hazai éghajlatot is elég jól viselik, olyannyira, hogy télen még fűtött állatházra sincs szükségük (szélvédett, fedett helyre viszont igen). Persze azért több mindenre oda kell figyelni náluk is, mint szinte minden állat tartásánál.

Betegségek

Az egyik a táplálék, mert a takarmányozás során kerülni kell a nagyon szúrós növényeket, és a higiéniára is nagyon oda kell figyelni. Ellenkező esetben a kenguruk állkapcsán könnyen kialakulhat egy jellegzetes, a szövetek elhalásával járó betegség. A kenguruk érzékenyek a toxoplazmózisra és a kokcidiózisra is.

Budapesten már 156 éve vannak kenguruk

A Fővárosi Állatkertben már a nyitás napja, 1866. augusztus 9-e óta vannak kenguruk. Akkor a csődbe ment bécsi Prater mellett lévő állatkerttől vásároltak meg 73 egyedet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Rendőrök a csepeli kenguruval