A gázkazánok és a hasznosítási fok összefüggésében melyik az a hiányosság, amivel nem ártana tisztában lenni egyetlen háztartásnál sem? Milyen megoldás létezhet egyáltalán a probléma áthidalására?

Nem kevés pénz spórolható meg azzal, ha valaki a cikkben olvasottaknak köszönhetően megismerkedik a gázkazánok potenciális hiba faktorával, és ennek tudatában inkább a modern kondenzációs változatok irányába hoz döntést. Ennek a részleteit mutatjuk meg máris.

Miben rejlik a hasznosítási fok fontossága a gázkazánok esetében?

Fontos tudni, hogy a releváns meteorológiai, statisztikai adatok alapján a fűtési szezon több mint 80%-ában a tüzelés céljából alkalmazott berendezések terhelése meglepő módon még az 50%-os értéket sem haladja meg.

Miért fontos mindez akár a Webkazán gázkazánok készülékeit illetően? A titok nyitja, hogy a tüzelőberendezések a fűtési szezon alacsony százalékos arányában funkcionálnak maximális terheléssel.

Márpedig nem mindegy, hogy a csökkentett terhelés mellett a rendszer milyen hasznosítási fokon dolgozik. A hagyományos szerkezeteknél bizony a terheltség csökkenésével párhuzamosan kevesebb lesz a hasznosuló energia, ami egyet jelent azzal, hogy a berendezés hatásfoka szintén visszaesik.

Hol jelentkezhetnek a hagyományos gázkazánok hasznosítási fokának korlátai?

Az egyik mögöttes ok a hagyományos kazánok, cirkók ki-be kapcsolásos üzemmódja. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a terheltség visszaesésével egyidőben megnő a kazán két bekapcsolása közötti állásideje. 

Hogy mi történik ilyenkor? Energiát ugyebár az állásidő alatt nem fogunk bevinni, ellenben a meleg kazán egyrészt kívülről a környezet irányába, másrészt belülről a kémény felé folyamatos jelleggel hőt fog leadni.

Mindez a gyakorlatban nem más, mint veszteség. Ami a legutolsó tényező, amit az ember szeretne, amikor a gázkazánok hasznosítási foka a kulcskérdés. Úgyhogy a szakemberek fejlesztései pontosan ezen irányból indultak ki.

Modern gázkazánok

Az ebbe a kategóriába sorolható készülékeket a jellegük és a működési mechanizmusuk alapján kondenzációs gázkazánoknak nevezzük. Az alkalmazásuknak számtalan előnye lehet, köztük a hasznosítási fokot is abszolút meg lehet említeni.

Már csak amiatt is, mivel a hagyományos szerkezetek működéséből fakadó hiányosságokhoz képest itt pont fordított a helyzet. Magyarul a kiterheltség csökkenésével a hasznosított energia hányada növekedésnek fog indulni.

Ebből kifolyólag azt is meg lehet állapítani, hogy a kondenzációs készülékek esetében a túlméretezésnek sem lesznek negatív hátulütői. Vagyis nem jár együtt a hasznosítás egyik gyakori velejárója, miszerint a szerkezet nem dolgozik maximális terhelés mellett.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.