Jelen sorok írója mély gyásszal gondol saját, korábbi hajkoronájára, amely sajnos idő előtt megritkult. Ó, hogy mit költöttem el a témában?! Személyes tapasztalatom, hogy érdemes a problémát egészében látni és mielőtt drasztikus döntésre szánná magát az ember, átgondolni a lehetőségeket.

A kiváltó okok

A hajhullást általában nem mi vesszük észre, jellemzően inkább közlik velünk. Így főként házastársunk, partnerünk, barátaink hozzák a rossz hírt. A gyász folyamat egyes szakaszai itt is tetten érhetőek, pont, mintha egy szerettünket veszítettük volna el. Először tagadjuk: “biztosan rosszul látod”, aztán haragosak vagyunk, hogy a másik egyáltalán minek stresszeltet bennünket ezen. A harmadik fázisban alkudozunk, legtöbbször saját magunkkal, hiszen nem is olyan vészes, biztos csak ideiglenes, nem kell majd hajbeültetés. Aztán megéljük a depressziót és végül beletörődünk az elkerülhetetlenbe. 

De biztos, hogy elkerülhetetlen?

Először is érdemes bőrgyógyásszal tisztázni a kiváltó okokat. Ha lehet, kerüljük el a gyógyszertárak hátsó helyiségeiben rendelő, kétes értékű hajgyógyászokat, akik soha nem működő kencéket akarnak majd ránk sózni. 

Teendők

Egész pontosan érdemes tisztán látnunk: a hajhullás ugyanis többféle lehet. Előfordulhat, hogy csak a túlzott stressz vagy a rossz táplálkozás, esetleg egy allergia váltja ki testünkből ezt a reakciót. Gyulladást jelezhet például, ha csak foltosan kopaszodunk. Ilyen esetekben érdemes lehet hajszeszt használni. A Gettik hajdúsító sampon ilyen esetekben hamar kifejti hatását. 

Ha azonban klasszikus, férfias kopaszodást tapasztalunk, azzal kortól függetlenül érdemes kezdeni valamit. A legegyszerűbb megoldás persze a frizuránk igazítása. Ha azonban nem szeretnénk a hátralévő hosszú évtizedeinket kopaszon tölteni, megoldás lehet a hajbeültetés. Itt azonban két dologra érdemes felhívni a figyelmet: a hajhullás a nem átültetett hajszálakon nem áll meg, így erre hormonkészítményeket kell szednünk, illetve ha túl sok hajunk hullott már ki, akkor nem lesz elég “alapanyag” a hajbeültetéshez – ez utóbbi miatt érdemes hamar felkeresni egy szakorvost.

Kiemelt kép forrása: pathdoc / Shutterstock.com

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő hírportálján, akkor kattintson ide!