Ebben a cikkben a hallásvédő eszközök típusait fogjuk végigvenni. Ez azért nagyon fontos, mert vannak olyan munkahelyek, ahol nagyon komoly zajterhelés éri a munkatársakat. Az ilyen helyeken dolgozóknál nagyon gyakori lehet a halláskárosodás, ha nincsenek ellátva a megfelelő hallásvédelmi eszközzel.

85 dB felett használjunk hallásvédő eszközöket!

Az olyan munkakörnyezetben, ahol a zajhatás meghaladja a 85 dB-t, az károsíthatja a fülünket. Ha tartósan vagy jelentősen efölött van a zaj, védőeszköz viselése szükséges a halláskárosodás megelőzése érdekében.

Számos típus közül választhatunk, elég megnézzük az Épkézláb Munkaruha hallásvédő eszközeit. Találunk közöttük zajvédő füldugókat, zajvédő fültokokat és zajvédő sisakokat is.

Mi alapján kell választanunk közülük? Ez egyszerű: a legfontosabb szempont mindig a megfelelő zajcsillapítás kell, hogy legyen! Vannak esetek, amikor a technológia vagy a munkakörülmények döntik el, hogy fültokot vagy füldugót használjunk.

Ha alacsonyabb a zajterhelés, akkor elég egy 22-25 dBA-s kis zajcsillapítású védőeszköz, de a közepes vagy nagy zajterhelés esetén 25-30 dBA-s vagy efölötti zajcsillapítású hallásvédőre van szükségünk.

Nézzük a három eszköztípust részletesebben!

Zajvédő füldugók

Az egyszer használatos, eldobható füldugókat olyan helyeken használjuk, ahol a környezetből a szennyeződés könnyen a füldugóra kerülhet. Jellemzően a gyógyszer- és vegyiparban szoktak ilyet használni, vagy az olajos és egyéb szennyező anyagokat használó üzemekben, műhelyekben.

A többször használatos füldugókat sokkal tisztább, kevés szennyeződéssel járó területeken alkalmazzák. A tárolásuk során is védve kell, hogy legyenek.

A detektálható füldugó egy speciális típus. Ha ezek feldolgozott termékbe kerülnek, akkor detektorokkal kimutathatónak kell lenniük. Van eldobható és többször használatos is. Ahol használják őket: konzerv- és élelmiszeripar, hús-, dohány- és dohányipar, gyógyszerek és kozmetikumok gyártása.

Vannak pántos, nyakban hordhatóak, melyek bármikor kivehetőek és behelyezhetőek. Főleg vezetők és minőségellenőrök használják őket.

Zajvédő fültokok

Több típus van ezekből is. Vannak zajvédő fültokok fejpánttal, melyek önállóan viselhetőek. Sőt, egyes típusok akár tarkón vagy áll alatt is viselhetőek, minden pozícióban más-más zajcsillapítási értékkel rendelkezve.

A tarkópánttal ellátott fültokokat használhatjuk arcvédővel vagy védősisakkal együtt, vagy azok nélkül is. De vannak sisakra szerelhető típusok is. Ezek mellett beszerezhetőek még az összecsukható fajták is, melyek kisebb helyet foglalnak, de bármikor kéznél vannak.

Az elektronikával ellátottak pedig aktívan szűrik a külső zajokat, de akár beépített URH adóvevővel is rendelkezhetnek.

Zajvédő sisakok

Ezeket elsősorban nagy zajterhelés esetén alkalmazzuk, a csontvezetés megszüntetésére.

Mindegyiknek megvan a maga helye. Meg kell találni az igényeinknek megfelelőt, hogy gondoskodhassunk a munkatársaink hallásának épségéről.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.