Akár meg is úszhatja a börtönt az a pátyi férfi, akinek házában emberi maradványokat találtak a múlt héten. A férfi egy kórház patológiáján dolgozott, egyelőre nem lehet tudni, miért hordta haza a holttesteket vagy azoknak egy-egy részét.

LikeNews.hu országos hírportál is beszámolt arról a szörnyű esetről, amely a múlt héten Pátyon történt. Egy helyi lakos házában valamint udvarán emberi maradványokat találtak. A LikeNews.hu cikkeit rémségek házáról ide kattintva tudod elérni.

A rendőrség annyit közölt, hogy a pátyi férfit emberi test tiltott felhasználásával gyanúsítják. A BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak nyilatkozó dr. Lichy József ügyvéd a következőket mondta: „Aki halott testét vagy halott testrészét megszerzi, alapesetben három évig tartó szabadságvesztéssel büntetik. Ha viszont ugyanezt egészségügyi szolgáltató alkalmazottjaként követi el, 1–5 évig tartó büntetés járhat érte.”

Az ügyvéd szrint ha kereskedett is a holttestekkel, és egészségügyi alkalmazottról van szó, a büntetés még súlyosabb lehet, akár 2-8 év is járhat érte. A szakértő szerint mivel feltehetően büntetlen előéletű férfiról van szó és 60 év körüli, akkor a bíróság sokkal megengedőbb szokott lenni. Dr. Lichy József úgy véli a pátyi rém egy felfüggesztett börtönbüntetéssel akár meg is úszhatja tettét.

Megvizsgálják az elmeállapotát

Dr. Lichy József szerint egy ilyen súlyos, emberi aggyal felfoghatatlan esetben mindenképpen megvizsgálják a férfi elmeállapotát. Amennyiben kiderült, hogy a vádlott betegesen vonzódik a holtakhoz és azok testrészeihez, akkor elmegyógyintézetbe zárják és így meg is úszhatja a börtönt. Minden esetre a rendőrség hétfőn annyit közölt, hogy a férfi szabadlábon védekezik.

Czeizel volt barátnője is hasonló ügybe keveredett

Czeizel Endre volt barátnője ellen is az emberi test tiltott felhasználása miatt nyomoztak.  A botrány a világhírű genetikus 2015 augusztusi halála után robbant ki, amikor a hagyatéki tárgyaláson Czeizel két kisgyermekének édesanyja, Dóra jelezte, hogy igényt tart a Czeizel-vagyon egy részére – írta a 24.hu.

A törvények szerint hivatalosan csak férj vagy élettárs lehet a donor. Mivel Czeizel nős volt, ezt úgy játszották ki, hogy a spermadonor beleegyezői nyilatkozatra nem a professzor, hanem egy másik férfi adatai és neve került. Emiatt jelentették fel a genetikus volt barátnőjét emberi testrész tiltott felhasználása miatt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda később már gyanúsítottként hallgatta ki Czeizel Endre két legkisebb gyermekének, Andrásnak és Fanninak az édesanyját. Ő panasszal élt a gyanúsítás ellen, de a Fővárosi Főügyészség ezt elutasította. Alaposan áttanulmányozták az ügy iratait és végül úgy döntöttek, hogy nem emelnek vádat az azóta már új életet kezdő asszonnyal szemben.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel Pátyon – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu