A házas emberek körében kisebb a halálozási arány egy friss hivatalos amerikai adat szerint. A kutatók arra is válaszolnak, hogy miért élhetnek tovább a házasok a szingliknél.

Az amerikai országos egészségügyi statisztikai központ friss jelentése szerint az életkorral kiigazított halálozási arány a 25 éves vagy annál idősebb házas amerikaiak esetében jelentősen, 7%-kal csökkent 2010 és 2017 között – írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolio.hu oldal.

Ez azért is érdekes, mert ha összevetjük ezt az adatot azzal, akik egyedülállóak, elváltak vagy özvegyek, akkor azt kapjuk, hogy a házas emberek körében sokkal kisebb a halálozási arány.

Az életkorral kiigazított halálozási arány a házasok esetében 100 ezer emberre vetítve 779,6 fő volt, szemben az elvált amerikaiak 1443,6-os és az özvegyek 1656,9-es számával.

Mit mondanak a kutatók az okokról?

A hivatalos jelentés szerint mindez annak tudható be, hogy az egészségesebb emberek sokkal valószínűbb, hogy megházasodnak, és ha ez megtörtént, legtöbbször kisebb kockázatot vállalnak, egészségesebben étkeznek és gyakrabban járnak el orvosi vizsgálatokra.

A frissen publikált adatok rávilágítanak arra is, hogy a 25 éves vagy annál idősebb házas nők esetében a legalacsonyabb az életkorral kiigazított halálozási arány az összes vizsgált házassági csoporton belül, ezen belül jóval alacsonyabb a férfiakénál is.  

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: depositphotos