Országos összefogás lett Orbán Katalin ötletéből, aki két nap alatt csodát tett: saját készítésű, kétrétegű maszkkal látott el már több tucat kórházi osztályt, gyógyszertárat, üzletet, rendőrőrsöket, tűzoltó- és mentőállomásokat. Jelenleg a fél ország az ő irányítása alatt készíti a szájmaszkokat.

Menyasszonyiruhából szájmaszk

Orbán Katalin menyasszonyiruha-kölcsönzőt működtetett, ő maga varrta a ruhákat Herenden.

A koronavírus-járvány miatt azonban sorra mondták vissza a megrendeléseit, a vállalkozását fel kellett függeszteni. Ezután vett jó pár méter anyagot és gumit, elkezdett védőmaszkokat varrni. Teljesen ingyen. Először csak a családnak, rokonoknak, barátoknak, néhány egészségügyi dolgozónak. Napról napra egyre több felkérést kapott.

„Egész nap csöngött a telefonom. Hívtak több környékbeli kórházból, rendelőintézetből, megkerestek háziorvosok, gyógyszertárak, rendőrségek, tűzoltóságok, élelmiszerüzletek. Nem győzzük a megrendeléseket, ezért a legnagyobb közösségi portálon kértem segítséget” – mesélt történetét Katalin a veol.hu-nak.

Országos összefogás lett az ötletből

Az ország különböző pontjain működő textilgyárak is küldik Katalinnak az alapanyagokat, csakhogy minél hamarabb, minél több védőmaszk készülhessen.

Jelenleg több tízezer darab maszkra van megrendelésük. Mivel a család már nem bírja a munkát, így 16 hobbivarrónő és nyugdíjas jelentkezett Katalin felhívására.

„A lányom, a barátnője és a párom két napja éjjel-napja szabnak, már alig látnak, de amíg bírjuk erővel, addig csináljuk” – mondta el Katalin, aki hozzátette, amikor kirobbant a járvány Kínában és átterjedt Európába, akkor elhatározta, hogy tenni akar a Földért, az emberekért, mert csak egy életünk van.

Ezt követően Győrből, Debrecenből és Nyíregyházáról is jelentkeztek különböző kisebb varrodák, magánemberek, vállalkozók, akik felvették a kapcsolatot Katalinnal, elkérték a szabásmintáit és nekiálltak szintén a maszkok gyártásának. Mások, akik nem tudnak varrni, azok mosást és szárítást vállaltak. Megmozdult rengeteg magánember, vállalkozó, és cégek is az ügy mellé álltak.

Egészségügyi dolgozók is használhatják

A maszkok kétrétegűek, moshatóak, ezért többször lehet őket használni. A varrás előtt az anyagokat fertőtlenítik, nagy hőfokon fertőtlenítő folyadékkal mossák ki, majd a szárítóban 200 fokos gőzben teszik sterillé. Szerencsére az anyag nem megy össze, és az egészségügyi dolgozók számára is megfelelő védelmet nyújt a dupla réteg miatt.

„Több vicces mintájú anyagot kaptunk. Ha már ilyen nagy a baj, akkor legalább egy kis mosolyt csaljanak az arcunkra. Készültek egyszarvús, tűzoltós, rendőrös, markolós, szívecskés darabok is. Nagyszerű hír az is, hogy ha esetleg kijárási tilalom lesz, akkor sem kell leállnunk, mert a rendőrség, a polgárőrök és a katasztrófavédelem vállalta, hogy eljuttatja a maszkokat akár az ország másik végébe is” – mondta Katalin.

Orbán Katalin hozzátette, örömmel segít bárkinek, magánembereknek is. Viszont akinek van felesleges kapacitása, szívesen varrna, mosna, azokat örömmel látják.

Kiemelt kép: Orbán Katalin és családja – Forrás: veol.hu, belső kép: Katalin által gyártott maszkok