Az átlagemberek az erősítőre csak úgy tekintenek, mint a hangrendszer egy fontos, ám kevésbé érdekes alkotóelemére. Hisz csak össze kell kötni a zenelejátszóval és a hangfalakkal, bekapcsolni, és már indulhat is a zenebona.

Ellenben annak a szemében, aki a high-end szegmensben mozog, az erősítő a mérnöki precizitás és az elektrotechnika izgalmas ötvözete, egy valóságos műalkotás, melynek már a külseje is megnyerő, a teljesítménye pedig egyenesen lenyűgöző.

Az elektroncsöves technológia még ma is hódít

A csöves erősítők fénykora vitathatatlanul az analóg korszak volt, de a high-end termékeknél még ma is gyakorta alkalmazzák, noha többnyire már ötvözik a félvezetős technológiával. Jó példa erre a Stream Audio Octave Audio erősítőinek kínálata. 

A csöves erősítők ugyanis egyfajta utánozhatatlan, egyedi hangzásvilággal rendelkeznek, mindemellett a látványuk is szemet gyönyörködtető. Hiszen megvan a szépsége annak, mikor az erősítő tetején sorakozó elektroncsövek bekapcsolás után felizzanak, majd lágy fénnyel világítanak. Ilyesmit aligha várhatunk el egy konzumer kategóriás készüléktől, ami a látvány mellett természetesen a hangzás területén is alulmarad.

A hibrid erősítők

Az elektroncsöves megoldásnak az előnyei mellett természetesen hátrányai is vannak. A legfőbb talán az, hogy meglehetősen rossz hatásfokkal rendelkezik, vagyis energiafelhasználás szempontjából egyáltalán nem tekinthető praktikusnak. Magyarán szólva tehát “zabálja az áramot,” ami manapság a magas energiaárak miatt cseppet sem mellékes szempont.

Emiatt népszerű a hibrid kialakítás, amikor a hagyományos elektroncsövek mellett modern félvezetőket is beépítenek a készülékekbe. A csövek gondoskodnak az egyedülálló hangzásminsőgéről és teljesítményről, a tranzisztoros áramkörök pedig elősegítik azt, hogy jobban kihasználható legyen az erősítőben rejlő potenciál.

Nem véletlen, hogy ma már számos audiofil márka gyárt hibrid típusú modelleket, és ezek a vásárlók körében is igen keresettek. Nem csupán kiemelkedő hangminőséget biztosítanak, hanem ízléses kialakításúak és hosszú élettartamúak is, ami joggal várható el egy ilyen árkategóriájú terméktől. 

Persze az erősítő maximális teljesítményét csakis akkor tudjuk kihasználni, ha hozzá illő hangfalakkal, prémium kábelek használatával állítjuk össze a hangrendszerünket. Természetesen egy megfelelő zenelejátszó készülék és a kimagasló minőségű hangforrás is fontos szempont, legyen szó akár digitális fájlokról, CD-lemezről vagy LP-ről. 

Semmi szükség a temérdek gombra és kapcsolóra

A konzumer erősítők kategóriájában megszokott jelenség, hogy a készülékek kezelőfelülete sokféle gombot és kapcsolót tartalmaz, esetleg még színes, digitális kijelző is helyet kapott rajta, ahol állíthatóak az egyes üzemmódok.

Egy high-end erősítőn azonban ilyesmit ne is keressünk. Ezeken maximum néhány kezelőszerv található, esetleg LED-visszajelzők. De nincs is szükség többre, hiszen itt nem a külcsín a lényeg.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.