Január 1-től még a zöldségesnél is el kell, hogy fogadják az elektronikus fizetést. A kereskedelmi törvény módosítása nyomán 2021. január elsejétől kezdve minden, online pénztárgépet üzemeltető kereskedőnek legalább egy elektronikus fizetési megoldást kell biztosítania a vásárlói részére. De mi a helyzet, ha a zöldséges közli veled, hogy elromlott a bankkártya terminálja, aztán ugyan ezt mondja egy hét múlva és egy hónap múlva is? Ők az adóság céltáblái lehetnek.

Nincs több türelem

A Pénzügyminisztérium szerint nagyjából 60 ezer olyan kereskedő van jelenleg az országban, ahol csak készpénzben lehet fizetni. Január 1-től nekik is meg kell oldaniuk az elektronikus fizetést. A Pénzügyminisztérium államtitkára, Gion Gábor közölte: a kereskedőknek kellő idejük volt a felkészülésre, emellett egyszerűbb megoldásokkal is megfelelhetnek az előírásnak, írja a BudapestKörnyéke.

Főleg a zöldségeseknél rossz a bankkártya terminál

Több olvasónk is jelezte nekünk Messengeren, hogy sok zöldségeseknél találkoznak azzal a jelenséggel, hogy van ugyan bankkártya leolvasó a pulton, de azt kamuzzák, hogy az nem működik, így veszik rá a vevőket a készpénzes vásárlásra.

Okkal kerülik a bankkártyás fizetést

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak elmondta, hogy egyetlen egy kereskedőről sem feltételezi, hogy hazudnának a vásárlóknak, ugyanakkor a kisforgalmú üzletekben okkal kerülik a kereskedők a bankkártyás fizetést.

A vásárló fizet mindent

Ennek leginkább a tranzakciónként fizetendő összeg az oka, hiszen egy bankkártyás fizetésnél három szereplőt kell összekapcsolni. A boltos bankját, a vásárló bankját és a bankkártya szolgáltatóját, például a Mastercardot vagy a Visa-t. Ez pénzbe kerül, amit beépítenek a termék árába, vagyis a nap végén a vásárló fizet mindent.

Inkább ingyen adták

A kisforgalmú boltokban a tranzakciós díjat is ki kell gazdálkodni a csekély profitból, ez pedig nem mindig sikerül. A főtitkár példaként elmondta, hogy ő járt már olyan kisboltban, ahol azt a néhány csavart, amire szüksége volt az eladó inkább ingyen odaadta neki, mert a bankkártya használata többe került volna, mint a pici bevétel, nála pedig tényleg nem volt más fizetőeszköz csak a telefonja.

Nem csak a bankkártyás az elektronikus fizetés

Vámos György hozzátette: az elektronikus fizetés költségei miatt több helyen kiírják, hogy csak bizonyos összeg felett lehetséges kártyával fizetni. Az elektronikus fizetés azonban nem csak a bankkártyás fizetést jelenti – tette hozzá a szövetség elnöke.

Azonnali banki utalás telefonról

Akinek nincs bankkártya leolvasó terminálja, de van online pénztárgépe annak el kell fogadnia az azonnali utalást. Ha a vásárló bankkártya nélkül elektronikusan szeretne fizetni, ezt január 1-től lehetővé kell tenni.

Az okos kereskedő gondol a vásárlóira

A vásárlóira gondoló okos kiskereskedő úgy is tud tehát elektronikus fizetést kínálni, hogy az nem kerül neki pénzbe. Ehhez egy egyedi azonosítót kell beszereznie, azt kiteszi a pultra, így a mobiltelefonos banki applikációba nem kell hosszan beírogatni a vevőnek az utalási adatokat, elegendő csak egy kódot például azt, hogy KedvencZoldseges2021 és ezzel is fizethet a vevő, a zöldségesnek pedig nem kell a bankkártya terminál használatával foglalkoznia.

Készpénzben vásárolja az árut sok zöldséges

Mint megtudtuk sok zöldséges leginkább azért tereli a készpénzes vásárlás felé a vevőit, mert az árut gyakran készpénzben szerzik be. Így fizetnek a környék gazdáinak, de úgy tudjuk gyakran még a nagybani zöldségpiacon is sokszor csak készpénzben kell fizetni.

NAV-ellenőrzés

2021. január elseje fontos változást hoz tehát, hiszen ha a zöldséges, vagy bármely más kereskedő azt kamuzza, hogy nem működik a bankkártya terminálja, azt az online pénztárgépek korszakában elég gyorsan észreveheti az adóhatóság és végső soron a megspórolt tranzakciós díjaknál sokkal többe kerülhet, ha a kereskedő a nyakába kap egy minden részletre kiterjedő NAV-ellenőrzést.   

Kiemelt kép: illusztráció