4320 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 174 618 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 111 beteg, így az elhunytak száma 3800 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 127 903 fő. Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 25 %-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. Közben sok új gyógyszer érkezik az országba és hamarosan akár 5 féle oltás közül is választani lehet.

1 millió adag gyógyszer érkezik

A koronavírus-fertőzöttek kezelésében alkalmazott favipiravirből újabb egymillió tabletta érkezik Kínából Magyarországra a jövő héten, így 2,8 millióra nő a Kínából importált ilyen hatóanyagú tabletták száma – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter miután Vang Ji kínai külügyminiszterrel telefonon tárgyalt.

Szabályok betartása

Szlávik doktor szerint csak a szabályok betartásával lehet megakadályozni, hogy még több koronavírus-fertőzött legyen, és még többen haljanak meg a fertőzésben – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa.

Sokan kerülnek intenzívre

Szlávik János közölte: naponta négy-ötezer az új fertőzöttek száma, és egyre többen halnak meg a betegségben. A kórházban fekvők jó része idős, krónikus beteg, akik közül sokan intenzív osztályra kerülnek – tette hozzá.

Már 5 oltást törzskönyveztek

A vírus elleni vakcinákkal kapcsolatban azt mondta, hogy óriási a fejlődés, már 4-5 oltóanyagot törzskönyveztek a világon. Véleménye szerint azért gyorsultak fel a kutatások, mert korábban már más betegségek ellen hatékony oltóanyagokat próbálnak felhasználni.

Több oltás érkezik az országba

A kormány úgy döntött, hogy többféle oltóanyagot szerez be, de csak azt alkalmazza majd, amelyik biztonságos, hatékony és semmilyen veszélyt nem jelent az emberekre – hangsúlyozta.

Megfelelő védettség

Beszélt arról is, hogy két amerikai vakcináról azt állítják, 90 százalék feletti a hatékonysága. Ez esetben a lakosság 50-60 százalékának beoltásával megfelelő védettséget lehetne elérni – tudatta.

Koronavíruson akartak pénzt csinálni a csalók

Közben ahogy azt tegnap megírtuk három férfit maszkokkal elkövetett sokmilliós csalás gyanújával fogtak el a rendőrök – mondta el Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Hétfőtől esténként ingyenesek lesznak a plázák parkolói

A november 23-án, hétfőn hatályba lépő rendelet alapján lakott területen, a plázák és egyéb kereskedelmi célú P+R parkolóházak, parkológarázsok parkolási díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban.

Kiemelt kép forrása: Illusztráció