Akkora a baj Szlovákiában, hogy Igor Matovič kormányfő nem zárta ki a kijárási tilalom lehetőségét a november eleji ünnepek idején. Mivel maximum 30 fős rendezvényeket engedélyeznek az országban, sok lakodalmat Magyarországon tartanak meg.

A szlovák tisztifőorvos szerint egyre gyakrabban tapasztalható, hogy egyesek nem tartják be vagy kijátsszák a járványügyi intézkedéseket Szlovákiában – írja az Infostart.hu

Ján Mikas elmondta, hogy számos lakodalmat szerveztek az október 1-jétől érvényben levő veszélyhelyzet bevezetése óta Magyarországon és Lengyelországban, a határ menti területeken. Ennek azonban az lett a következménye, hogy egyre jobban terjed a járvány.

„Bármilyen szigorú intézkedést is hozunk, az értelmét veszti, ha nem tartjuk be. A szabályok megkerülésével növekszik a fertőzésveszély és ellenőrizhetetlenné válik a vírus, ettől pedig mindannyian tartunk” – fogalmazott a szlovák tisztifőorvos.

Hozzátette, hogy az új fertőzések nagy része arra vezethető vissza, hogy az intézkedések szigorítása előtt sokan vettek részt esküvőkön, családi ünnepeken vagy más összejöveteleken.

Rámutatott, hogy a COVID-19-et olyanoknál is kimutatták, akik a tünetek ellenére munkába, iskolába vagy nyilvános helyre mentek, és ezzel terjesztették a fertőzést.

Észak-Szlovákiában a legtöbb a fertőzött. A rendőrség már közölte, hogy fokozott jelenlétre és ellenőrzésekre lehet számítani a higiéniai és járványügyi intézkedések betartása kapcsán.

A rendkívüli rendelkezések megszegése esetén a lakosok 1000 eurós, vagyis 360 ezer fotintos pénzbírsággal büntethetők. A rendőrség kiemelte, hogy akár többéves börtönbüntetéssel is sújtható az, aki felelőtlenségből vagy szándékosságból veszélyes betegség terjesztését követi el.

Mária Varmusová, a Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetője azt állítja, hogy az emberek fütyülnek az egészre, és nem tartják be az óvintézkedéseket. „Az emberek kreatívak. Jól tudjuk, hogy a templomban megcsinálják a 30 fős szertartást, majd a veszélyhelyzet ellenére nagy lagzikat és ünnepségeket tartanak a szomszéd országban – mondta.

Sokan már pozitívan mentek az esküvőre, ahol összevegyültek a többiekkel, és továbbadták egymásnak a vírust“ – panaszolta a tisztifőorvos.

Közben újabb csúcsot döntött a napi új fertőzöttek száma Szlovákiában, miután csütörtökön is több mint ezer személy koronavírustesztje lett pozitív. Igor Matovič kormányfő ezért nem zárta ki a kijárási tilalom lehetőségét a november eleji ünnepek idején.

Magyarországon sem sokkal jobb a számok alapján a helyzet. A szombati adatok szerint 1374 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Drasztikusan megugrott a kórházban ápoltak száma is, és 110-en vannak lélegeztetőgépek. Közben úgy tűnik, a járvány egyre több idősotthonban is megjelenik.

Kiemelt kép: illusztráció