Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatóinak friss tanulmányából az a döbbenetes tény derül ki, hogy a koronavírus 1 napig fertőző marad a kartonpapíron, három napig pedig a fém és műanyag felületeken. Ebből az következik, hogy nagyon kell figyelni szinte mindenhol, mert könnyen elkapható a fertőzés akár egy bevásárlás során is.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet, a Princeton Egyetem, a Kalifornia és a Los Angeles Egyetem kutatóinak közös friss tanulmányából az derül ki, hogy a koronavírus kifejezetten jól bírja a gyűrődést, azaz sokáig fertőző marad.

Laboratóriumi körülmények közt tesztelték a kórokozót, kiderült, hogy kartonpapíron, tehát a boltban egy termék csomagolásának a felületén akár 24 órán át is életképes marad. A műanyag és a rozsdamentes acélfelületeken három napig, a levegőben lebegő apró nedvességcseppekben, az aeroszolokon pedig három órán át maradnak életképesek a koronavírusok.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek laboreredmények, a valóságban a különböző hőmérsékleti és egyéb környezeti hatások miatt csökkenhet az élettartama a vírusnak, mégis azt mondják úgy érdemes megközelíteni a kérdést, hogy szinte bármilyen felületen megmarad és ott sokáig fertőzhet – írja a Wired.com portál.

A kutatás alapján tehát ha egy koronavírus-fertőzött beletüsszent a tenyerébe, majd megfog pár terméket a bolt polcain, majd jövünk mi és szintén kézbe vesszük a terméket, aztán véletlenül megpiszkáljuk a szánk szélét, orrunkat, szemünket, máris elkaphattuk a vírust. Bármennyire is röhejes, ezek szerint úgy védhetjük magunkat a legjobban, ha háztartási gumikesztyűben vásárolunk.

Joseph Allen a Harvard Egyetem közegészségügyi professzora szerint nagyon komolyan kell venni a vírus levegőben terjedő képességét. Erre különösen a kórházi zárt terekben kell odafigyelni.

WC-ben is terjedhet a vírus

A kínai Wuhanban a Nemzeti Fertőzőbetegségek Központjának kutatói a minap publikáltak egy tanulmányt, amelyben rámutattak, hogy a vírus jelentős mennyiségben képes felhalmozódni a székletben.

A kínai kutatók a kórházi levegő vizsgálatakor megállapították, hogy az intenzív osztályok levegője steril volt ugyan, de ahol fertőzött széklet érintkezett a levegővel, ott bizony a levegőben lebegő aeroszol részecskéken találtak vírust. A kórházi és egyéb nyilvános mosdók folyamatos fertőtlenítése, szellőztetése tehát roppant fontos.

Fertőző lehet a mobiltelefon

A mobilunkkal kapcsolatban szintén érdemes nagyon résen lenni, hiszen akár három napig is életképes maradhat a műanyag felületen a vírus. A telefonunkat sok helyre letesszük és olyan gyakran vesszük kézbe, hogy el is felejtünk előtte kezet mosni, ezért annak felülete tele van korokozókkal.

Néhány weboldalon részletesen leírják, hogyan ne fertőtlenítsük a mobilunkat, ha nem akarjuk taccsra vágni. A divany.hu összeállítása szerint ne használjunk ablaktisztítót, mert az új készülékek bevonata kikészül, kerüljük a konyhai tisztítószereket, a papírtörlőt, a sok hölgy által preferált sminkeltávolítót, mosogatószert és a sűrített levegőt. Ezek ugyanis nem fertőtlenítenek.

De akkor mi a jó megoldás? Az Apple útmutatójában úgy fogalmaz, hogy termékeinek kemény, nem porózus felületeit, például a kijelzőt és más külső részeket kellő óvatosság mellett 70 százalékos izopropil-alkoholos törlőkendővel vagy Clorox fertőtlenítő törlőkendővel lehet tisztítani.

Lifehacker ennél kíméletesebb megközelítést javasol az okostelefonok fertőtlenítésére, méghozzá a jó öreg ecetet, vízzel keverve, fele-fele arányban. A tipp szerint ezt egy spriccelős üvegbe érdemes tölteni, majd egy mikroszálas törlőkendővel áttörölni vele a telefont. Ha ezzel valaki nem akar vesződni, akkor érdemes kipróbálni egy mobilokhoz szánt, alkohol- és ammóniamentes, antibakteriális törlőkendőt is.

Az amerikai kutatók is a tanulmányukban arra biztatnak mindenkit, hogy kézmosás, kézmosás, kézmosás, így ugyanis nem csak a vírus átadását, de átvételét is jó eséllyel elkerülhetjük.

Kiemelt kép: Koronavírus laboratórium Washingtonban – Forrás: news.stlpublicradio.org