Miért nem kell félni a koronavírus-védőoltástól? Meddig hat? Mi történik ha egy fertőzött kapja meg? Milyen mellékhatásai vannak? Ezekről a kérdésekről is beszélt Dr. Rékassy Balázs orvosszakértő az ATV Heti Napló című műsorában.

Hogyan működik a vakcina?

Alapvetően három féle oltás lesz forgalomban. Az egyik legyengített vírust tartalmaz, a másik csak a vírus tüskéit, amely a szervezetből a reakciót váltja ki és a legmodernebb, a Pfizer-BioNtech oltása amely mRNS technikával működik. Ennek lényege, hogy a vírus örökítőanyagának egy részletét, és annak is csak a másolatát adják be, így alakul ki a szervezet immunválasza.

Milyen mellékhatásai vannak?

Az orvos szerint, ha egy oltás után hőemelkedés vagy bőrpír következik az azt jelenti, hogy a szervezet reagál az oltásra és van immunválasz, vagyis hatásos az oltás. A Pfizer oltását 44 ezer emberen tesztelték 20-30%-nál jelentkezett kisebb mellékhatás, bőrpír rövid ideig tartó fejfájás vagy kisebb hőemelkedés, amely másnapra elmúlt. Az alábbi táblázatban összefoglalták a mellékhatásait a bárányhímlő-oltásnak, az influenza elleni oltásnak és a Pfizer Covid-vakcinájának.

Meddig tart a védettség?

A szakértő azt válaszolta erre a kérdésre, hogy egyelőre nem lehet tudni. A Modena és a Pfizer esetében biztosan három hónapig jó az oltás, de elképzelhető, hogy szükség lesz emlékeztető oltásra.

Miért nem ajánlják allergiásoknak?

Az egyszerű allergiásoknak nem kell félni. Akinek viszont olyan komoly allergiája van ami fulladással jár, azoknak kórházi körülmények között adják be. Így ha allergiás reakció jelentkezne, gyorsan kaphat megfelelő kezelést. 44 ezer emberből két ember esetében jelentkezett allergiás reakció a beadást követő ötödik percben.

A gyerekek és a várandós asszonyok megkaphatják?

A brit elemzés azt írja, hogy 16 éven aluliaknak nem adják be és várandós nők sem kapják meg. Egyelőre nem tudják milyen hatása lehet a gyermekek fejlődésére.

Kik kapják meg először?

A szakértő elmondta: jó lenne, ha a politikusok háttérbe vonulnának, és tényleg a szakemberek dönthetnének arról, kik kapják meg először a vakcinát.

Mikor lesz Magyarországon oltás?

Magyarország jó helyzetben van, mert az EU tagként már januárban megérkeznek az első védőoltások hozzánk is. Oltóközpontokat kell kialakítani, ahol egészségügyi személyzet adja be az ingyenesen elérhető oltást. Elsőként a 80 évnél idősebbek, a krónikus betegek, majd a 65 évnél idősebbek következnek.

Mi történik, ha valaki vírusos vagy átesett a fertőzésen és így kap oltást?

Ha valaki átesett már a fertőzésen akkor is oltassa be magát, mert nem biztos, hogy a szervezet antitest termelése olyan erős, mint az oltás után lenne. Ha valaki nem tudja magáról, hogy Covidos és megkapja az oltást, nem kell félnie, nem lesz tőle betegebb, mint amúgy a vírustól. Az oltások 3-4 hét után kezdenek hatni. Vagyis a beadást követően is vigyázni kell.

Sok embernek kellene beoltatnia magát

Ahhoz, hogy ez a betegség eltűnjön az életünkből legalább a társadalom 60%-ának be kellene oltania magát – mondta az orvos. A Heti Napló közönségszavazásán a válaszadók mindössze 18%-a nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi információi alapján beadatná magának az oltást. A teljes beszélgetést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Dr Rékassy Balázs orvos – Forrás: Facebook/Heti Napló Sváby Andrással