Tény, hogy a kutyatartásban nem az etetés a legnehezebb dolog, de azért ez is tartogathat váratlan kihívásokat, főleg a tapasztalatlan gazdiknak. Az alábbi hibákat például sokan elkövetik, pedig nem is lenne olyan nehéz kivédeni őket.

  1. Rossz minőségű eledel kiválasztása

Ma már igazán nem lehet panasz a kutyatápok felhozatalára, hiszen óriási a kínálat. Csakhogy sok esetben pont ez az, ami összezavarja a gazdit. Sokan pedig egyszerűen nem is veszik a fáradságot arra, hogy alaposan áttanulmányozzák a különböző termékeket, hanem megveszik azt, ami először jön szembe velük a boltban, vagy aminek a reklámját látták a tévében.

Ám nem biztos, hogy ez a legcélravezetőbb megoldás. Hisz így könnyen lehet, hogy sosem találunk rá az olyan prémium termékekre, mint például a Petgurunál kapható Brit kutyatápok. Pedig ez a márka kiváló minőségű, teljes értékű eledeleket gyárt, melyek gondosan válogatott összetevőkből készültek. A különböző eleségek ráadásul kiszolgálják az ebek eltérő igényeit, legyen szó életkorról, aktivitásról, testméretről vagy akár táplálékallergiáról. 

Ellenben a silány minőségű tápok gyakran teli vannak felesleges adalékanyagokkal, emellett a tápértékük is igen csekély, azaz hiába eszik belőle sokat a kutya, hamarosan ismét éhes lesz. Ez pedig csak a kisebbik rossz, hiszen a nem megfelelő etetés betegségeket is okozhat.

  1. A higiénia hiánya

Az élelmiszerekkel kapcsolatban nagyon fontos a tisztaság, viszont ez az állatok esetében is igaz. Tedd fel magadnak a kérdést: te kezet szoktál mosni, mielőtt enni adsz a kutyádnak? Milyen gyakran és mennyire alaposan tisztítod ki az etetőtálat?

Ez máris két olyan dolog, melynek terén a gazdik többségének valljuk be, lenne még hova fejlődnie. Hogyha ugyanis nem mosol kezet etetés előtt, a tálat és az ételt is beszennyezheted a bőrödön található kórokozókkal, esetleg vegyszerekkel, ha mondjuk előtte épp takarítottál. Ezek a kutyák egészségére is veszélyt jelentenek, így nagyon fontos, hogy csakis tiszta kézzel fogj hozzá az etetéshez!

A másik sarkalatos pont pedig az edény tisztítása. A legideálisabb az, ha minden étkezés után mosogatószeres vízzel kimosod a tálat, majd alaposan elöblíted, végül szárazra törlöd. Ehhez persze tiszta szivacs és konyharuha is szükségeltetik. 

Ehhez képest mégis akad olyan gazdi, aki hetente 1-2 alkalommal fordít csak gondot kedvence edényének kitakarítására. Mondd csak, te higiénikusnak tartanád, ha napokon keresztül ugyanabból a mosatlan tányérból kellene enned? Na ugye, hogy nem!

  1. A táp rossz tárolási körülményei

Az eledel csak akkor őrzi meg a minőségét, ha megfelelően tárolod. A felbontott konzervet és alutasakos eleséget például hűtőben kell tartani, és maximum 2-3 napon belül kell felhasználni. A száraztápot hűvös, száraz helyen kell tárolni, lehetőleg egy zárható edényben. 

Ha ezekről nem gondoskodsz, előfordulhat, hogy az eledel megromlik. Ha furcsa szaga lesz, megváltozik az állaga vagy a kinézete, akkor semmiképp se add oda a kutyának, nehogy ételmérgezést vagy gyomorrontást kapjon tőle!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.