Egy 24 éves férfi halt meg a Mátrai Erőműben kedden, miután megroggyant alatta a föld, munkagépe pedig ráborult a gépkezelőre. A helyiek attól tartanak, hogy egy vörösiszapkatasztrófához hasonló tragédia fog bekövetkezni Visontán.

A Heves megyei településen mindenki jól ismerte azt a 24 éves fiatalembert, aki kedden meghalt a Mátrai Erőműhöz tartozó – de területileg azon kívül eső – visontai zagytározónál. V. Richárd egy lánctalpas kotrógéppel haladt a gáton vezető műszaki úton, amikor a föld megrogyott alatta, a munkagép megbillent, majd lezuhant, maga alá temetve a gépkezelőt.

 A LikeNews.hu cikkét az esetről ide kattintva tudod elérni.

Ricsi két éve dolgozott az erőműben, imádta a munkáját. A helyieket lesúlytotta a halálhíre, mindenki szerette a férfit, nagyon rendes srácnak ismerték.

„Nekünk ő volt az egyetlen gyermekünk, az elvesztését soha nem heverjük ki. Remélem, a rendőrségi vizsgálat kideríti, hogy pontosan mi történt” – mondta zokogva Ricsi édesapja a Blikknek.

A rémisztő baleset és a föld megmozdulása kapcsán a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó erőmű közeli településein többen is attól tartanak, hogy náluk is megtörténhet egy, a kolontárihoz hasonló tragédia.  Kolontáron 2010 októberében átszakadt a zagytározó, a települést pedig elöntötte a vörösiszap.

„Félünk persze, beszélünk is róla sokszor, de a térségben szinte ez az egyetlen munkalehetőség. A családnak enni kell adni, szóval nagyon nem filozofálhat az ember. Reméljük, minden előírást betartanak, így biztonságban vagyunk” –mondta egy közelben lakó férfi.

A visontai zagytározóban az erőmű tüzelési maradékát, salakot és pernyét helyeznek el vízzel elegyítve. A Blikk megkérdezte az erőműtől, hogy a mostani baleset során jutott-e ki zagy, illetve fennállhat-e a veszélye a gát átszakadásának, ám eddig nem kaptunk választ a cégtől.

Vizsgálódik a munkavédelem

A Heves megyei katasztrófavédelem a 24.hu portállal közölte, hogy a tározó falának az állapotát az erőmű fogja felmérni és kijavíttatni. A jelek szerint zagyból nem jutott ki a tározón kívülre. Az eset körülményeit a munkavédelmi hatóság is vizsgálja.

Kiemelt kép: Mátrai Erőmű – Forrás: mert.hu