A napelemes szektor és vele együtt az energiaipar az elmúlt években, bő évtizedben hatalmas fejlődésen esett át. A lendület napjainkban is kitart, sőt, a lassulásnak jelét sem mutatja. Nem hiába látható egyre több épület, ingatlan tetején napelemes rendszer. A fejlődés láttán az sem meglepő, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb “találmánya”, a mesterséges intelligencia erre a területre is betette a lábát.

Miben segíthet a mesterséges intelligencia?

A napelemes rendszerek több elemből épülnek fel. A napenergia hasznosítása, felhasználása ma már egyáltalán nem álom, hanem a valóság. Napjainkban bárki felszereltethet egy saját panelekből álló rendszert, amivel máris elkezdheti csökkenteni az ökológiai lábnyomát, megtermelheti a szükséges energiát. A telepítéshez olyan eszközökre is szükség lesz, mint a tetőkampó, egy komplett tartószerkezet, aminek a kialakításában a Modulfix is tud segíteni.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek fontos része a napenergia adta lehetőségek kihasználása. De mégis hogy kerül a képbe a mesterséges intelligencia? A napelemes rendszerekkel kapcsolatban a legfontosabb kérdés a hatékonyság. A teljesítmény, a megtermelhető energiamennyiség maximalizálása prioritást élvez a szakemberek számára. A mesterséges intelligencia megjelenése teljesen új dimenziót nyithat meg az energiahatékonyságban. Valós időben képes reagálni az MI a környezeti változásokra, a felhasználói igényekre, és még az előrejelzéseket is számításba tudja venni. 

Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy a saját szokásainkhoz igazítja a napelemes rendszer működését. Megfigyeli, hogy mely időszak számít csúcsidőszaknak, azaz amikor a legtöbb energiafogyasztó eszköz van bekapcsolva. Ilyenkor a napelemes rendszer energiatermelését képes fokozni.

A karbantartásban is fontos szerepet tölthet be

A teljesítmény folyamatos elemzésével pontos képet kaphatunk arról, hogy az egyes panelek hogyan teljesítenek. Melyek azok a modulok, elemek és alkatrészek, amelyek kezdenek elhasználódni vagy nem képesek azt a szintet hozni, mint eddig. Az algoritmusok segítségével a mesterséges intelligencia meg tudja jósolni, hogy mikor kell legközelebb a javítással, karbantartással foglalkozni.

A teljesítmény optimalizálásával az egész rendszer élettartamát képes meghosszabbítani. 

Mit hozhat még a jövő?

Természetesen ezt pontosan senki sem tudja megjósolni, de az erősen látszik, hogy a mesterséges intelligencia idővel képes lesz csökkenteni a viszonylag magas kezdeti beruházási költségeket, valamint a rendszerek karbantartása is jóval egyszerűbbé válik az elkövetkező években. A zöld energia ki-, illetve felhasználásában kulcsszerepet fog betölteni az MI, ami már most is képes vezérelni a napelemeket. A technológia fejlődését is elősegíti, ami sokkal hatékonyabb rendszereket fog eredményezni.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a modulfix.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.