Meghalt a kelebiai postavezető, egy, az interneten keringő, neki tulajdonított levél szerint maga dobta el az életét. A levélben meg is indokolja, miért döntött így.

Egy postásokat tömörítő nyilvános Facebook-csoportba került fel képernyőfotók formájában egy „Búcsú” tárgyú e-mail, amit az aláírás szerint a szerb határhoz közeli Bács-Kiskun megyei Kelebia postahivatalának vezetője küldött el több címzettnek január 4-én kora délután.

A levélíró már az elején erős szavakat használ: kijelenti, hogy felelőssége teljes tudatában cselekszik, nem kattant be, nincs semmi baja, kizárólag a Posta. Ezután kifejti, mennyit romlottak a munkakörülmények azóta, hogy 1974-ben elkezdte a szakmát: szerinte az értékesítés bevezetése elképesztő terhet rótt a postai alkalmazottakra.

„Egyetlen tollvonással piaci kofát csináltak belőlünk, akiknek az árut mindegy hogyan, de el kell adni” – fogalmaz, majd úgy folytatja: életéből 46 évet töltött itt, és most ott tart, hogy nem bírja tovább. „Úgy érzékelem, hogy a felsővezetés nem látja, mi történik a végeken. 3000 lelkes falut két személy szolgál ki, Önök szerint ez elég?? Néha belerokkanunk a munkába, lásd karácsony” – írja.

Ezután felteszi a kérdést, tudják-e a címzettek, hogy van olyan posta, ahol a WC a kert végében van, pottyantós és 40 éves, majdnem összedől. Sőt, van olyan posta, ahol egyáltalán nincs wc, és 60 évesek az ablakok, ujjnyi résekkel, amelyeken átfütyül a szél. „Sértő, bántó, megalázó körülmények, hogy a fizetésekről ne is beszéljünk. Nekünk, akik milliárdokat termelünk évente, csak ennyi jár??? Stresszben, fenyegetések között dresszíroznak bennünket a még többre” – írja.

A levélíró szerint óriási elvárásoknak kell megfelelniük, a fizetések és a körülmények viszont megalázóak. Ő ezért úgy döntött, hogy 46 év után elbúcsúzik. „Már nem elég a 100%, attól már sokkal több kell. Pedig mennyit lehetne spórolni azokon a rendezvényeken, melyek csak az öndicsérettől csöpögnek, és inkább szétosztani bérként” – írja.

„Halálomért egyedül és kizárólag a Magyar Posta felel”– írja a búcsúlevélben, amit azzal fejez be: „Postámon mindent rendben hagytam, senki pénzét el nem loptam, a kasszáim egyeznek. Sajnálom kollégáimat, akik ezután is ki lesznek téve a napi sanyargatásnak, csak hogy a terv teljesüljön. Feláldoznak minket a tervteljesítés oltárán” – zárul a levél.

Az üggyel kapcsolatban az Index kereste a Magyar Posta kommunikációs osztályát is, közleményükben azt írják:

„A Magyar Posta vezetése megrendüléssel értesült a kelebiai postavezető haláláról. Az eset körülményeit a rendőrség vizsgálja, ezért az ügyről a posta nem nyilatkozhat. Társaságunk belső vizsgálatot indított az ügy körülményeinek tisztázására. A vállalat mindent megtesz, hogy a következő időszakban segítse a családot és a postás kollégákat a gyász feldolgozásában. A családnak ezúton is szeretnénk őszinte részvétünket kifejezni.”

Ha segítség kell

Ha Ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Kiemelt kép: Kelebiai Postahivatal – Forrás: nyitva.hu