A legtöbb szülő úgy gondolja még ma is, hogy a gyermekét inkább gimnáziumba íratja be, azt elvégezve pedig a diák továbbtanulhat főiskolán, egyetemen. Bár az utóbbi időben nőtt azon tanulók száma is, akik technikumokba jelentkeztek, még mindig kevesen vannak azok, akik szakmunkásképzőbe – mai nevükön szakképző iskolába – járnak.

Pedig ha megnézzük például a https://pecsallas.hu/allasok/szakmunka oldalt, láthatjuk, hogy igen sok olyan álláshirdetés jelenik meg, ahol a szakképzett munkaerőt keresik: lakatosok, gépszerelők, cukrászok vagy épp asztalosok könnyedén elhelyezkedhetnek bármikor.

Mit tanuljon a gyerek?

Jelenleg a következő lehetőségek állnak fenn a 8. osztály elvégzése után:

  • Gimnázium – itt szakmát nem tanulnak a gyerekek, érettségit lehet szerezni, és van többféle továbbtanulási lehetőség.
  • Technikum – a szakképzési törvény módosításával jöttek létre ezek az intézmények. Itt a képzés öt évig tart, az elméleti órákon kívül sok a gyakorlat is. A gyerekek érettségit és szakmát is szerezhetnek egyben. Nagy előny, hogy a tanulókat ösztöndíjjal is jutalmazzák, minél fényesebb a bizonyítvány, annál nagyobb az összeg. Régen ezt az iskolatípust hívták szakközépiskolának, sok felnőttnek lehet ismerős ez a név.
  • Szakképző iskola – jelenleg így hívják azokat az intézményeket, ahol szakmát lehet elsajátítani, de érettségit nem ad a képzés. Pár ismert szakma, amit itt lehet megszerezni: ács, asztalos, villanyszerelő, pék, szakács, burkoló, festő, hegesztő. Ösztöndíjat itt is kapnak a tanulók.

Hogy melyik képzéstípus lesz a megfelelő a gyerek számára, az egyrészt a tanulmányi átlagától, másrészt az érdeklődési körétől is függ. Ha valaki színötös, érdemes lehet gimnáziumba, majd onnan egyetemre mennie.

Ám ha valakinek még nincsenek kiforrott elképzelései, de jól tanul, akkor is mehet gimnáziumba, majd azt elvégezve kitanulhat egy szakmát 18 évesen is.

Felnőttoktatás: mit kell erről tudni?

Ha valaki érettségi után szeretne szakmát tanulni, akkor a szakképző intézmények egyikébe érdemes jelentkeznie. Itt ugyanúgy hallgatói jogviszonyba kerül, nappali vagy esti tagozaton tanulhat. Jó esély ez azoknak, akik 18 évesen nem szeretnének munkába állni még, vagy ekkor jönnek rá, melyik szakma lesz a nekik való.

Itt is van többféle lehetőség: vannak olyan szakmák, amelyek érettségihez kötöttek – például a kozmetikus vagy az autószerelő –, és olyanok is, amelyekhez elég a 8 általános osztály elvégzése.

Itt nagy hangsúlyt fektetnek az oktatók a gyakorlati tudás megszerzésére. Sok esetben cégeknél, vállalatoknál kell munkát végezni nyáron, hogy tapasztalatot szerezhessünk. Ezek a képzések általában 2 évesek.

Tanulás felnőtt fejjel

Ha valaki nem akar vagy nem tud több évet fordítani felnőttként szakmaszerzésre, hanem gyors megoldást keres, akkor ott vannak a felnőttképzés: régi nevén OKJ-s képzés.

A PécsÁllás álláshirdetéseit is látva egyértelmű, hogy a szakmunkás végzettségű emberek nagyon keresettek, érdemes tehát egy kedvünkre való képzést választani, akárhány évesek vagyunk is!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a pecsallas.hu oldalt működtető cég.