A nagykanizsai férfi nagyon unatkozott. Kitalálta, hogy népszerű posztot ír a Facebookra, hogy történjen vele valami. Butaságot csinált: egy nyírségi faluról azt állította a koronavírus-oltás után mindenki meghalt. Most rémhírterjesztés miatt letartóztatták.

Gyorsan elterjedt az a hír, hogy egy Nyíregyháza melletti kis faluban, Rozsályon mindenki meghalt miután beoltatta magát. A rémhírt B. Zoltán posztolta ki a Facebook-oldalára. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt követően az önkormányzatot többen is megkeresték az ügyben, a település polgármesterének pedig közleményben kellett cáfolnia a hamis állítást.

A település közösségi oldalára annyit írt a polgármester, hogy a hír természetesen nem igaz. „Egyelőre elmarad a feltámadás mert még élünk” – fogalmazott Sztolyka Zoltán polgármester.

A nyomozás során a rendőrség kiberbűnözés elleni csapata megállapította, hogy az álprofil mögött rejtőző elkövető pontosan kicsoda.

A nagykanizsai férfit rövid időn belül azonosították, lakásán házkutatást tartottak, elektronikus eszközeit lefoglalták. Az is kiderült, a hírt saját maga találta ki, csupán annyi volt a célja, hogy posztja minél nagyobb figyelmet kapjon.

Az ilyen jellegű hamis információk terjesztése alkalmas arra, hogy az emberekben bizalmatlanságot, vagy félelmet keltsen a koronavírussal szembeni vakcinák iránt és ezek a rémhírek akadályozhatják a járvány elleni védekezést. A férfi rémhírterjesztés miatt felelhet – írja a rendőrség a közleményében.

A kibernyomozóink továbbra is napi szinten monitorozzák az internetet, hogy a minden alapot nélkülöző és a köznyugalmat sértő álhíreket feltérképezzék, az elkövetőket felelősségre vonják. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van Rozsály

Kiemelt kép: illusztráció