Sokan nem is tudják, mekkora veszélynek teszik ki magukat azzal, hogy egész nap csak ülnek a gép előtt, semmit sem mozognak. Bár a home office kényelmes megoldásnak tűnik, vigyázni kell, hogy ne legyünk emiatt betegek: aranyér, visszér, elhízás – csak néhány lehetséges következménye az ülőmunkának. Mit tehetünk ellene?

Az ülőmunka érrendszeri betegségeket okozhat

Sajnos tény, hogy Magyarországon minden második ember szenved aranyérbetegségben, de azt kevesen tudják, hogy ennek egyik kiváltó oka az ülőmunka. A kevés mozgás egyrészt elhízáshoz vezethet, másrészt a vérkeringésünkre is befolyással van. Az életkor előrehaladtával pedig csak romlik a helyzet.

Az aranyér gyógyítása hosszú, időigényes folyamat is lehet, ezért jobb megelőzni a betegséget, odafigyelni egészségünkre. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ proktológusai hasznos tanácsokkal láttak el minket ez ügyben: azt javasolják, hogy az ülőmunkát végzők napközben többször is mozgassák át magukat, sétáljanak a munkaállomások között, a lépcsőt válasszák lift helyett.

Az érrendszer állapotának romlása nemcsak aranyérhez, hanem visszérhez is vezethet. Közös a két betegségben, hogy a vénák begyulladnak, az érfalakra nagyobb nyomás nehezedik, és ennek következtében az erek elgyengülnek. A vér visszafelé áramlik: pangani kezd, ennek következménye a fájdalmas érrendszeri betegség.

Nem szabad félvállról venni a dolgot, ha megjelennek a tünetek, forduljunk szakorvoshoz! Az aranyér esetében különösen fontos, hogy megfelelő kezelésben részesüljünk. Csak a pontos diagnózis felállítása után kezdődhet meg a gyógyítás.

Mit tegyünk az aranyér elkerülése érdekében?

Az aranyér kialakulásában sok minden szerepet játszik, de az ülőmunka és az elhízás áll az első helyen az okok között. Éppen ezért a rendszeres mozgásra mindenképpen figyeljünk. Hetente háromszor minimum 20-30 percet sportoljunk. Nem kell megerőltetni magunkat, a kocogás, a gyors séta, a jóga, az úszás vagy a biciklizés ugyanolyan hasznos, mint bármi más.

Emellett az étkezésünkre is figyeljünk oda: kerüljük a túl csípős, túl fűszeres ételeket, mert ezek bélirritációt okozhatnak. Sem a hasmenés, sem a székrekedés nem tesz jót szervezetünknek, mindkettő aranyér kialakulásához vezethet. Fogyasszunk rostokban gazdag ételeket, amelyek segítik az emésztést.

Kerüljük a kávét, az alkoholt is, de a szénsavas, cukros üdítőkről is érdemes lemondani. Igyunk naponta 2-3 liter vizet, ez serkentően fog hatni a veseműködésre is.

A stressz is lehet kiváltó oka az aranyerességnek. Törődjünk lelki egészségünkkel, töltődjünk fel a természetben: ez is jó indok arra, hogy felálljunk az asztal mögül. A relaxálás, olvasás, zenehallgatás is kikapcsol, de aktív pihenést is választhatunk, ha sokat ülünk napközben.

Hallgassunk az orvosra!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az aranyeres tüneteket ne kezdjük el otthon, önállóan kezelni. Menjünk el egy kivizsgálásra, ahol egyénre szabott kezelési módot írnak elő számunkra. A műtét elkerülhető, ha időben cselekszünk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.