Az Amerika Egyesült Államok amerikai hírszerzők és hírszerzési elemzők bevonása előtt nem hajlandó elfogadni az Egészségügyi Világszervezet Vuhanban járt csapatának eredményeit, miszerint a koronavírus nem a helyi virológiai központból jutott ki.

Ezt mondta a külügyi szóvivő

„Várjuk, hogy megkapjuk a WHO teljes jelentését és az azt alátámasztó adatokat. A saját hírszerzésünk által gyűjtött és elemzett adatokat is fel fogjuk használni, mielőtt elfogadnánk olyan vizsgálati jelentéseket, melyek nem biztos, hogy teljesen tudományos alapon nyugszanak” – mondta Ned Price külügyi szóvivő, aki hozzáfűzte azt is, hogy Kína az ügyben nem biztosított megfelelő átláthatóságot.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Titkolták

Kína valóban az első két hónapban még a saját állampolgárainak sem vallotta be, hogy mekkora baj van. Az országban pedig azokat az orvosokat, akik figyelmeztetni próbálták a világot a rendőrök előállították, valamint titkosították Zhang Yongzhen virológus tanulmányát, amelyben már január 5-én kimutatta, hogy a covid-19 képes emberről emberre is terjedni – írja a Blikk.

Nem tetszik a WHO-nak a kételkedés

A brit Peter Daszak Joe Biden amerikai elnöknek a Twitteren üzent, hogy ne higgye el minden szavát az amerikai titkosszolgálatnak. „Kérem, ne hagyatkozzon túlságosan az amerikai hírszerzésre: Trump alatt egyre jobban elszakadtak az eseményektől, és őszintén szólva sok téves megállapítást tettek – írta a Twitteren. Daszak egyébként azon az állásponton van, hogy akár még egy-két évbe is beletelhet, mire a vírus kiindulópontját ténylegesen megtalálják.

Denevérekben azonosították

A LikeNews is megírta, hogy a Covid-19-et okozó Sars-CoV-2-höz nagyon hasonló vírust azonosítottak a kutatók egy kelet-thaiföldi vadrezervátum denevérjeiben, ami alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a repülő emlősök az új típusú koronavírussal rokon vírusokat hordozhatnak szerte Ázsiában.

A patkósdenevéreknél mutatták ki

A Szingapúri Nemzeti Egyetemen dolgozó Lin-Fa Wang által vezetett mostani tanulmány készítői egy kelet-thaiföldi vadrezervátum mesterséges barlangjában élő kis patkósdenevéreknél mutatták ki a Sars-CoV-2-höz nagyon hasonló vírust. A RacCS203 nevű vírus genomja 91,5 százalékos egyezést mutat a SARS-CoV-2 génkészletével.

Közeli rokonság

Szintén közeli rokonságban áll egy másik koronavírussal, a RmYN02-vel, amelyet a dél-kínai Jünnan tartományban élő denevérek hordoznak és amelynek genomja 93,6 százalékban egyezik a Sars-CoV-2-jével.

Biztosak benne

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány készítői a mintavételi terület (csak Thaiföld) és a minta nagyságának korlátozottsága ellenére biztosak abban, hogy “a Sars-CoV-2-vel nagyfokú genetikai hasonlóságot mutató koronavírusok széles körben jelen vannak a denevérekben Ázsia számos országában és régiójában”.

Több vizsgálatot végeztek a kutatók

A Thaiföldről, Szingapúrból, Kínából, Ausztráliából és az Egyesült Államokból származó kutatók megvizsgálták a denevérektől, valamint egy Dél-Thaiföldön lefoglalt tobzoskától vett antitesteket.

Így terjedhetett át az emberre

Az antitestek képesek voltak semlegesíteni a járványt okozó vírust, ami ugyancsak alátámasztja, hogy a SARS-CoV-2-vel rokon koronavírusok cirkulálnak szerte Délkelet-Ázsiában. Korábbi tanulmányok azt sugallják, hogy a Sars-CoV-2 természetes hordozója valamilyen állat, a legnagyobb valószínűség szerint denevér lehetett, és a kórokozó egy közvetítő fajon keresztül terjedhetett át az emberre.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció/ Pexels