12 évvel ezelőtt Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy férfi és rokona betört egy 79 éves asszonyhoz, akinek elvitték ékszereit, fülbevalóját kitépték a füléből, majd 17-szer fejbe rúgták és megfojtották egy párnával. A két elkövető után több mint 10 évig nyomoztak.

12 év után elfogták

Elfogták a tizenkét évvel ezelőtti csépai rablógyilkosság elkövetőit. Petőfi Attila, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője keddi online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bűncselekménnyel gyanúsított 39 éves öcsödi férfi bevallotta, hogy a 36 éves rokonával támadt rá a 79 éves asszonyra, a társa azonban megtagadta a vallomást.

2008-ban rendelték el a nyomozást

Jász-Nagykun Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság még 2008 novemberében rendelt el nyomozást emberölés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, miután valaki betört az egyedül élő csépai asszonyhoz.

Brutálisan bántalmazták

A nőt olyan súlyosan bántalmazta a tettes, hogy belehalt serüléseibe. Az áldozatot 17-szer ütötték fejbe, halálát végül fojtogatás miatti fulladás okozta.

2010-ben felfüggesztették a nyomozást

A megyei rendőrök számos értékelhető nyomot és anyagmaradványt rögzítettek, a helyszíni szemle alkalmával kiterjedt adatgyűjtést végeztek, amelyek azonban csak több mint egy évtizeddel később vezettek el a tettesekhez. A nyomozást 2010 decemberében felfüggesztették, mert az elkövetők kilétét nem tudták megállapítani.

Idén újra elővették az ügyet

A kiemelt ügyek főosztálya azonban idén nyáron újra nyitotta az aktákat.  A korabeli bűnjeltárgyak ismételt vizsgálata, a technika fejlődése és a kistérségben élő, életkorban számításba vehető, illetve a korábban bűncselekmények elkövetésével gyanúsított lakosok elszámoltatása pedig eredményre vezetett, s a hatóság látókörébe került egy 39 éves öcsödi férfi.

Rokonával ment rabolni

A férfi részletes, tényfeltáró vallomást tett a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban. Elmondta, hogy a most 36 éves, szintén öcsödi rokonával közösen nézték ki az áldozatuk lakóhelyét. Elhatározták, hogy sapkában, kesztyűben, arcukat sállal eltakarva otthonában kirabolják az egyedül élő asszonyt, akitől ékszert és készpénzt reméltek – írja a Kékvillogó.

Felváltva ütötték az idős nőt

Két nappal később rokona autójával Csépára hajtottak, majd gyalog mentek a házhoz. Átmásztak a kerítésen, betörték az ablakot, majd így jutottak be a házba. A zajokra felébredt az idős nő, akit felváltva ütlegeltek, miközben értékek után kutattak.

Kitépték a füléből az ékszert

Végül két gyűrűvel, a nő füléből kitépett fülbevalóval és elenyésző összegű készpénzzel távoztak, miután a segítségért könyörgő asszonyt kézzel és párnával is fojtogatták.

Letartóztatták a két férfit

A 39 éves férfit a rendőrök nyereségvágyból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették. Rokonát egy nappal később vették őrizetbe, de a férfi gyanúsítotti kihallgatásán nem tett vallomást. Az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával és letartóztatta a két férfit.

Kiemelt kép: a két gyanúsított a rendőrségen – Forrás: police.hu