Igazi világszenzációnak számít a bangladesi sziámi ikrek szétválasztása. A magyar orvoscsoport azonban még sem nyugodhat meg. A kislányokra még műtétek sorozata vár.

A bangladesi sziámi ikrek szétválasztásában sikeres volt, de ha nem jönnek rendbe annyira, hogy boldogabban éljenek külön, akkor nem fog örömet érezni Csókay András, aki többek közt erről is beszélt a Nők Lapjában.

Az ikrekkel épp két éve, novemberben találkoztak először, akkor voltak másfél évesek. Előtte nagyon sok bonyolult esetet látott már a magyar orvoscsoport, a bangladesi sziámi ikrek viszont minden szempontból meglepték őket.

„Amikor először megláttam őket, azt mondtam, hogy ez képtelenség, nem lehet megcsinálni!” – ezt mondta Csókay András

„Az ikrek esete annyira egyedülállónak számított az összenövés anatómiája miatt, hogy nem is állt előttünk szakmailag járt út. Nekünk, a csapatunknak kellett kitaposni az ösvényt Az idegsebész arról is beszélt, hogy addig nem lélegezhetnek fel, amíg a rosszabb állapotban lévő kislány rendbe nem jön.  „Bár nem sebészi szövődmény hátráltatja a gyógyulását, de ha nem jön rendbe annyira, hogy boldogabb legyen, mint amilyen a műtét előtt volt, akkor nem fogok örömet érezni.” –mondta az idegsebész.

Az egyik kislány öt nappal a harminchárom órás maratoni végső szétválasztó műtét után magához tért, a másiknál viszont sajnos harminchárom nappal a műtét után agyi bevérzés történt, amit csodával határos módon túlélt, de a felépülésének az üteméről még nem tudnak  felelősséggel nyilatkozni az orvosok.

Az Operation Freedom névre keresztelt műtétsorozat igazi csapatmunka volt. Pataki Gergely plasztikai sebész szerint a műtétsorozatnak még nincs vége, szervezik és csinálják a koponya-helyreállító beavatkozásokat, a rehabilitációt.

Kiemelt kép: szétválasztott sziámi ikrek – Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatokkért Alapítvány