Egy a harmincas éveiben járó barlangtúrázót ért baleset a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban december 14-én. A súlyos sérüléseket szenvedett férfi kimentésére a Magyar Barlangi Mentőszolgálat 27 fővel vonult a helyszínre, öt órán át tartott a mentés.

A Ferenc-hegyi-barlangban megsérült férfi egy hétfős csoporttal, túravezetők irányításával ereszkedett le a kiépítetlen, helyenként nehezen járható barlangba, nem volt tapasztalt barlangi túrázó. Mászás közben egy rossz lépés miatt kifordult a lába, és elesve vállsérülést szenvedett. A túravezető ekkor értesítette a mentőszolgálatot – írja a BudaPestkörnyéke.hu hírportál.

Az orvosi csapat a barlangban ellátta a sérültet, szállítható állapotba hozta, majd speciális mentőhordágyon mintegy 5 óra alatt a felszínre juttatta és éjfél után átadta az Országos Mentőszolgálat kiérkező egységének.

A baleset a barlang keleti részében, az „Új-részben” a III. számú DK-i főhasadékában történt, a bejárattól mintegy 300 méter távolságra. A labirintusszerű barlang ezen szakasza szűk járatokkal és kuszodákkal tarkított, nagyon nehezen és lassan járható.

Ahhoz, hogy a sérültet a felszínre lehessen hozni több helyen is tágítani kellett a barlang járatait. A hosszú mentés során elsőként a fiatalember sérült vállát rögzítették, és erős fájdalomcsillapítás mellett megkezdték a szállítását.

Ilyen szituációban a hordágyat a járatokban a barlangi mentők hol kézről-kézre adogatva juttatják előre, hol segítve, húzókötéllel. Számos helyen előfordult, hogy a hordágy alá egy gödörbe, vagy a hasadék alsó szűk részébe valakinek be kellett feküdni, hogy a háta legyen egyvonalban a talajjal, így testével kitöltve a mélyedést, rajta lehessen a hordágyat áthúzni. Máshol a szállítóútvonal feletti poziciókból kell kiemelni a bajbajutottat a hasadék felső, tágasabb zónájába – írják a Magyar Barlangi Mentőszolgálat oldalán.

Mindeközben az „előörsök” a járattágító-mentőcsoportok azon dolgoztak, hogy a legszűkebb helyeken a járatokat szélesítsék, hogy átférjen a hordágyban odaérkező sérült.

A mentés során voltak olyan szűk helyek, melyek megfelelő kitágítása órákat vett volna igénybe, és jelentős természetvédelmi érdekek is sérültek volna a járattágítás során: az évszázezredek alatt kialakult, már nem aktív kristályok tömegét kellett volna bontóeszközökkel elpusztítani.

Ilyen helyzetben a mentésvezetésnek mérlegelnie kellett, így pár alkalommal rövid szakaszokon a sérültet ki kellett venni a hordágyból, és (mivel „szerencsére” „csak” a válla sérült, a lábai épek voltak) segítséggel át tudtuk juttatni őt mentőbeülőben a túloldalra.

Összességében így sokkal hamarabb, a barlang ezen szakaszainak károsodása nélkül megoldhatóak voltak bizonyos szituációk.

A szállítás szakaszosan történt, a köztük lévő megállóhelyeken orvosi vizsgálat és ellátás zajlott, hiszen többször kellett útközben a beteg állapotát monitorozni, vitális paramétereit mérni, illetve újabb adag fájdalomcsillapítót adni. A mentés több órán át zajlott.

Éjfél előtt pár perccel sikerült a legnehezebb szakaszokat leküzdve a bejárati részbe eljutni, ahonnan már közel volt a felszín.

Védett a Ferenc-hegyi-barlang

A Ferenc-hegyi-barlang egyike hazánk fokozottan védett barlangjainak, látogatásához a Dunai-Ipoly Nemzeti Park előzetes engedélye szükséges.

A Ferenc-hegyi-barlang barlangász szemmel is technikás barlang, a járatok javarészt nehezen járhatóak, hosszú kuszodák és kitett mászások jellemzik, leginkább tapasztalt barlangászok látogatják. Évente körülbelül 500 barlangi túrázó jut el ide.

 A Magyar Barlangi Mentőszolgálatnek ez a mentése 2019-ben az 5. éles barlangi mentőakció volt. Legutóbb, ahogy itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is megírtuk, december 10-én kellett segíteniük a Mátyás-hegyi-barlangban egy lábsérült nő kimentésében.

Fotók: Magyar Barlangi Mentőszolgálat