Váratlan veszélyre hívta fel az emberek figyelmét a texasi katasztrófavédelem: kiderült, a nyári hőségben az autóban felejtett kézfertőtlenítő bármikor felrobbanhat és akár fel is gyújthatja az egész járművet.

A veszély annyira nem pusztán elméleti, hogy a texasi katasztrófalvédelem tűzoltói figyelmeztető fotót osztottak meg egy kocsibelsőről, hogy így mutassák meg a lakosságnak, mi történt egy általuk eloltott autóban.

A sofőr az ülés tárolózsebében hagyott egy kézfertőtlenítős flakont, ami a 35 fokra melegedett beltérben párologni kezdett, majd berobbant – írja a 444.

A nagy alkoholtartalmú kézfertőtlenítőkből az alkohol már igen alacsony hőfokon, 20 fok környékén elkezd párologni, ami 32 fokos hőmérséklet felett annyira felerősödik, hogy – főleg, ha pumpás verziót használunk – az autó zárt légterében veszélyesen feldúsulhat az alkoholgőz.

Ennek pedig egy, statikus elektromosságból származó szikra elég lehet a begyújtásához.

Például akkor, amikor beszállunk és a ruhánk az üléshuzathoz dörzsölődik. De a dolog spontán is megtörténhet.

A CBS-nek nyilatkozó egyetemi kutató szerint azért sem érdemes a zselét a meleg kocsiban hagyni, mert így berobbanás nélkül is csökken a hatékonysága, hiszen éppen az az alkohol fertőtlenít benne, ami ilyenkor elpárolog.

Kiemelt kép: Autó a robbanás után – Forrás: CBS