Tovább nőtt Ukrajnában az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, és háromra emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma – hozta nyilvánosságra a TSZN hírtelevízió. Közben elfogtak egy férfit, aki búvárruhában akart a Tiszán keresztül szájmaszkot csempészni, az ortodoxok pedig azt kérik a híveiktől, hogy ne foglalkozzanak a korlátozásokkal, váltsanak nyugodtan békecsókot is.

A legújabb haláleset a Kárpátaljával határos Ivano-Frankivszkban történt, egy 56 éves nő halt bele a betegségbe. A minisztérium közlése szerint túl későn fordult orvoshoz, már nem tudtak segíteni rajta.

Az ungvári városvezetés csütörtökön bejelentette, hogy péntektől teljesen leállítják a városban a közösségi közlekedést. Az intézkedést azzal indokolták, hogy nem tudják biztosítani a kijevi kormány által megszabott korlátozó intézkedést, amely szerint kocsinként csak tízen utazhatnak egy-egy járaton, ha viszont többen szállnak fel, akkor az üzemeltető vállalatnak komoly pénzbírságot kell fizetnie.

A városvezetés közölte, hogy mostantól a karantén ideje alatt a vállalatoknak kell megoldaniuk dolgozóik szállítását. Hasonló intézkedést hoztak a nyugat-ukrajnai Luckban is.

Az egészségügyi dolgozók munkába járását is nehezítik a közlekedési korlátozások, olyannyira, hogy a kelet-ukrajnai Zaporizzsjában már a mentőszolgálat is veszélybe került – számolt be a TSZN hírtelevízió.

Sok mentőorvos lakik ugyanis a város peremén lévő kistelepüléseken, a helyközi járatokat azonban teljesen leállították. Autósok önkéntesen szerveződtek a közösségi portálokon, hogy segítsenek az orvosoknak bejutni a munkahelyükre, de ez sem oldotta meg teljesen a helyzetet.

Mivel a zaporizzsjai nem egyedi eset, hanem országosan jellemző nehézség, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács levélben kérte a megyei kormányzóságokat: helyezzék el szállodákban az egészségügyi dolgozókat, és oldják meg szállításukat a munkahelyükre.

Szájmaszkcsempész

Az MTI híradása szerint ukrán határőrök elfogtak egy ukrán férfit a román határon, aki a Tisza folyón keresztül akart búvárruhába öltözve egészségügyi maszkokat átcsempészni Romániába. A férfit csütörtökön gyorsított eljárással 10 nap fogva tartásra ítélték. A csempész elfogásáról készült videó a cikkünk alján indítható el.

Az ortodoxok szerint ne foglalkozzanak a korlátozásokkal

A moszkvai patriarkátushoz hű ukrán ortodox Pecserszka Lavra kolostorkomplexum vezetése csütörtökön azzal a felhívással fordult híveihez, hogy ne tartsák be a kijevi vezetés által a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozásokat, hanem látogassák a templomokat, váltsanak békecsókot, és áldozzanak.

Az Unian hírügynökség szerint Pavlo metropolita, a Lavra vezetője kijelentette, hogy “nem a járvány a szörnyű, hanem a bűn, ami elpusztítja a lelket”, és azt is mondta, hogy a koronavírussal szemben az ima segít.

MTI – Kiemelt kép: Az elfogott csempészről készült fotó – Forrás: nonosti-n.org