4668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 419 182  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 123 beteg

Elhunyt 123 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 795 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 317 899  fő, az aktív fertőzöttek száma 86 488 fő. 5027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 451-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 521 283 fő kapott oltást, közülük 240 622 fő már a második oltását is megkapta.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Felszálló ágban a harmadik hullám

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért kérjük, hogy aki még nem tette, az regisztráljon az oltásra. A háziorvosok jelenleg is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával. Csütörtökön újabb AstraZeneca és Moderna szállítmány érkezett.

Terjed a brit mutáns

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát.  A járvány újra felszálló ágban van, ezért kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A védőoltás életet ment. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.

Meghosszabbították az intézkedéseket

A kormány – tekintettel a járvány újabb felszálló ágára – meghosszabbította a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedéseket március 15-ig.

Emelt szintű készültség

A miniszterelnök elnök reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában azt mondta „a mai Operatív Törzs ülésén elrendeltem egy emelt szintű készültséget a kórházakban”. Orbán Viktor közölte, hogy egy megerősített vezetési rendszer van.

Életbe lépett a vezénylés

„Ismét életbe lépett a vezénylés. Újra azt a régi készültséget állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt” – mondta a miniszterelnök.

Húsvétra legalább az egyik oltást

„Húsvétra az összes regisztrált legalább az első oltását meg fogja kapni” – erősítette meg újra a hetekkel ezelőtti kijelentését Orbán Viktor. Igaz korábban arról nem volt szó, hogy csak az első oltást megkapják meg a regisztráltak.

Oltási program

A kormányfő elmondta, hogy sokkal több embert is be tudnánk oltani, mint amennyi vakcina van. Jól halad az oltási program.

Szigorúbb utazás

A miniszterelnök azt mondta, hogy megkérte az operatív törzset, hogy dolgozzanak ki egy nagyon szigorú utazási szabályokat, az új szabályok az üzleti utakra is vonatkoznak majd, írja a BudapestKörnyéke.

Sokan szeretnének Afrikába utazni

Orbán Viktor azt mondta, „hogy a magyar okosba kitalálja, hogy üzleti útra megy”. A miniszterelnök azt hallja, hogy sokan szeretnének Afrikába utazni, mert „az most olcsó”.  Az Európán kívüli üzleti utazásokat radikálisan csökkenteni kell.

Nagy a baj az unióban

Orbán Viktor az uniós csúcsról azt mondta, hogy sokan aggódnak a gazdaság megbénulása miatt. A kamionosok tesztelése okozott problémát – tette hozzá. Olyan nagy a baj az unióban, hogy az egymás felelősségre vonásának nincs itt az ideje.

Időt veszített a bizottság

„A személyforgalom korlátozása mellett fenn kell tartani az árú és a tőke szabad áramlását”.  Orbán Viktor elmondta, hogy a bizottság jól tárgyalt, de ezzel időt vesztett, mert olcsóbbá akarták tenni a vakcinákat. A bizottság tegye a dolgát, de ne álljon egy lábon az unió sem. 

Legnehezebb két hét áll előttünk

Orbán Viktor tegnap a közösségi oldalán közzétett videóban arról beszélt, hogy most a legnehezebb két hét előtt állunk. A kormányfő azt taglalta, hogy csütörtökön járványmatematikusokkal egyeztetett.  “Ők azok, akik segítenek nekünk abban, hogy megérthessük, hogy az egészségügyi jelenségek, milyen trendekké állnak majd össze. Egyszerűbben fogalmazva, mi fog velünk történni a következő napokban és hetekben” 

Csak rossz híre van a miniszterelnöknek

“Csupa rossz hírem van: a helyzet az úgy fest, hogy az egész járvány, az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk. Az új fajta mutációk megjelenése miatt a fertőzések száma erősen nő és nőni fog” – mondta Orbán Viktor.

Soha nem látott terhelés lesz a kórházakon

A miniszterelnök szerint “olyan terhelés lesz a kórházainkon, mint amilyen még nem volt. Minden orvosra, minden ápolónőre és minden lélegeztetőkészülékre szükség lesz.”

Mindenki tartsa be az utasításokat

A miniszterelnök a videóban arra kérte a lakosságot, hogy mindenki a saját életében is a lehető legfegyelmezettebben hajtsa végre az utasításokat, amiket az operatív törzs közzétesz.

Oltásra buzdít

“Versenyt futunk az idővel. Ha sokan regisztrálnak, ha sokan jelentkeznek oltásra, sokan oltják be magukat, akkor ez a nehéz időszak lerövidül. Ha kevesen regisztrálnak, kevesen oltják be magukat, a nagyon nagy nyomást jelentő időszak hosszabb lesz. Kérek mindenkit regisztráljanak és oltassák be magukat” – mondta a kormányfő.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Vajda János