A biokompozitot nem ismeri mindenki. Viszont egyre többen élnek úgy, hogy a mindennapjaik során előnyben részesítik a környezetbarát megoldásokat, így többek között ezt is. Lássuk, miről is van szó, miként segíthet ez megóvni a természetet!

Egyre többen választják a környezetbarát megoldásokat

Legyen szó akár otthoni, akár vállalati környezetről, ma már egyre többen döntenek olyan megoldások mellett, melyek óvják a természetet. Vannak, akik komposztálnak, mások minden műanyag terméket próbálnak hanyagolni, és van, aki elektromos autóra vált a robbanómotoros helyett. De nagyon sokan optimalizálják az ingatlan fűtési rendszerét, illetve egyúttal szigetelik is a házukat. Az EnergyHub esettanulmányai rámutatnak, miként lehet mindezt vállalati oldalon is előtérbe helyezni.

Mi az a kompozit?

Valószínűleg már mindenki találkozott ilyen anyaggal. Önmagában a (polimer) kompozit egy többfázisú, összetett szerkezeti anyag. Jellemzően két részből áll: szálerősítés és befoglaló mátrixanyag. Ez utóbbi lehet műanyag, fém, kerámia, de ezek kombinációja is. A két anyag között nagy tapadás áll fenn, így jól bírja a magas szintű igénybevételt.

Mi az a biokompozit?

Ez egy altípus, melynek a szálerősítése természetes vagy megújuló anyagból készül, biológiai úton lebomló vagy emberi szervezetbe beültethető. Ezek a lebomló polimerek komposztálással a talajban vagy biotikus környezetben (akár pár hónap alatt) teljesen lebomlanak, így nem környezetszennyezőek.

Évezredes környezetbarát megoldás

Az ókori Egyiptomban is használtak már szalmával megerősített anyagot. De később, a 12. században a mongolok íjai is kompozitból készültek. Sőt, a mai napig is lehet biokompozit íjakat vásárolni.

A modern kompozitok története 1907-ben indul a hőre keményedő műgyanta megjelenésével. 1935-ben nagyüzemben kezdték gyártani az üvegszálat, 1938-ban pedig megjelent az epoxigyanta. Ezeket repülőgép-, hajótest- és autókarosszéria-elemek gyártásánál használták. Az 1950-es években aztán számos új gyártási technológia jelent meg: fröccsöntés, laminálás, szórás, sajtolás, tekercselés, pultruzió.

1959-ben aztán megjelent a szénszálgyártás, mely nagyon fontossá vált az autógyártás, az űrkutatás, a sportszerek és a szélturbinák gyártása során.

Számos területen használunk biokompozitot

Ma már nemcsak a gépgyártásban (legyen szó űrhajóról, autóról, hajóról vagy repülőről), de az építőiparban is találni ilyen anyagokat.

Ahogy egyébként az otthonunkban is! Padok, virágládák, medencék, bútorok, lámpabúrák, de még a kanalak és tányérok is tartalmazhatják!

De ezzel még természetesen nincs vége. Folynak a kutatások és fejlesztések, így még több környezetkímélő kompozit anyagot használhatunk majd a jövőben. Ez pedig egyszerűbbé is teheti majd a jövőnket azzal, hogy ezeket az anyagokat így egyszerűen csak komposztálnunk kell majd, nem kell elvinnünk például egy hulladékudvarba.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: energyhub.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.